Věděli jste, že zdraví prospěšné potraviny vás dokážou příjemně zasytit?
Díky jejich vysoké sytící schopnosti se jimi nemusíte přejídat.
Většina z nich navíc obsahuje velké množství vlákniny, která napomáhá hubnutí.
Fazole
- Obsahují dostatek bílkovin a vlákniny.
- Jsou cenově dostupné.
- V létě oživí salát a v zimě z nich lze připravit vydatnou polévku.
- V kuchyni mají všestranné využití.
Brokolice
- Obsahuje velké množství vitamínů, vlákniny, minerálních a dalších nutričních látek.
- Je nízkokalorická.
- Podporuje trávení, metabolismus i krvetvorbu.
- Zdraví nejvíce prospívá v syrovém stavu.
Mořské ryby
- Obsahují kvalitní bílkoviny a omega-3 mastné kyseliny nezbytné pro správné funkce srdce, mozku a zraku.
- Jsou sytější než vejce nebo hovězí maso.
- Důležitá je jejich konzumace v období těhotenství a kojení.
Maso a vejce
- Hovězí maso, kuřecí maso a vejce patří díky velkému množství bílkovin k nejsytějším potravinám.
Ovesné vločky
- Obsahují rozpustnou vlákninu zvanou beta-glukan (napomáhá pomalému trávení, reguluje hladinu cholesterolu v krvi a zlepšuje zdraví srdce).
Ořechy
- Jsou chutnou, zdravou a sytou potravinou.
Vařené brambory
- Patří k dobrým zdrojům vitamínů a minerálních látek včetně vitamínu C a draslíku.
- Jsou bohaté na vodu, sacharidy (škroby) a obsahují mírné množství vlákniny a bílkovin.
- Nenajdete v nich skoro žádný tuk.
- Kaloricky jsou na tom lépe než rýže nebo těstoviny.
Quinoa
- Najdete v ní komplexní sacharidy, kvalitní bílkoviny a řadu potřebných vitamínů a minerálních látek (vápník, hořčík, železo, zinek, měď, některé vitamíny skupiny B, C, E či beta-karoten).
- Je skvělou přílohou k masu a rybám.
- Vhodná je zejména pro celiaky, vegetariány, vegany a sportovce.