Vaříte rádi a často těstoviny? Proč byste měli sáhnout po těch kvalitnějších?
Těstoviny vyrobené z kvalitní (semolinové nebo celozrnné) mouky lépe chutnají a mají lepší nutriční složení.
Vhodné nutriční složení těstovin
Jak poznáte kvalitní a zdravé těstoviny? Obsahují:
- min. 4,5-5 g vlákniny na 100 g
- max. 100 mg soli na 100 g
- max. 1 g tuku na 100 g
Složitá není ani domácí výroba těstovin. V tomto článku se dozvíte, jak si těstoviny připravit doma a jak nejlépe si na nich pochutnat.
Domácí výroba těstovin
Ingredience na 4-6 porcí:
- 200 g hladké mouky
- 200 g semoliny (mouka z tvrdé pšenice) + troška na posypání
- 4 vejce
- Špetka soli
- 2 lžíce vody
- + stroje na těstoviny nebo váleček a potravinová fólie
Postup:
- Obě mouky nasypte na hromadu a doprostřed udělejte velký důlek, do kterého vyklepněte vejce a nasypte sůl.
- Vše ručně s pomocí vody zpracujte v hladké těsto. Vypracované těsto by nemělo být moc suché a nemělo by se drolit.
- Těsto zabalte do potravinové fólie a nechte ho v ledničce alespoň půl hodiny odpočívat.
- Poté ho rozdělte na 4 stejně velké díly a z každého rukama vytvarujte větší placku.
- Placku vložte do strojku nebo z ní vyválejte plát, zasypte ho semolinou, poskládejte párkrát přes sebe a nakrájejte na tenké nudle.
- Hotové těstoviny pořádně posypte semolinou a dejte pod fólii tak, aby se jich nedotýkala.
- Těstoviny vařte ve vroucí osolené vodě 2-3 minuty.
Těstovinový salát s lososem a kapary
Ingredience na 2 porce:
- 85 g těstovin
- 1 lžíce řepkového oleje
- Velká nahrubo nakrájená červená paprika
- 2 zmrazené filety z divokého lososa bez kůže
- Citronová kůra
- 2 nadrobno nakrájené stroužky česneku
- 2 nadrobno nakrájené šalotky
- 2 lžíce kapary
- 6 vypeckovaných oliv nakrájených na plátky
- 1 lžička extra panenského olivového oleje
- 2 hrsti rukoly
Postup:
- Vodu na těstoviny přiveďte k varu, těstoviny do ní vložte a uvařte na skus.
- Mezitím si na pánvi rozehřejte řepkový olej a zlehka na něm orestujte papriku.
- Po chvilce k ní přidejte lososa, pánev přiklopte a rybu s paprikou duste 5-8 minut.
- Ve velké míse si smíchejte citronovou kůru a šťávu, šalotku, česnek, kapary a olivy.
- Do mísy přihoďte také podušeného lososa a papriku, uvařené těstoviny, špetku pepře a olivový olej.
- Vše promíchejte a před podáváním ozdobte rukolou.
Těstoviny s brokolicí a mandlemi
Ingredience na 2 porce:
- 250 g těstovin
- 2 lžíce extra panenského olivového oleje
- 1-2 chilli papričky bez semínek nakrájené na plátky
- 3 jemně nastrouhané stroužky česneku
- 300 g brokolice rozdělené na menší růžičky
- Citronová kůra
- 25 g pražených mandlí
- Parmezánové hobliny
Postup:
- Vodu na těstoviny přiveďte k varu, těstoviny do ní vložte a uvařte na skus. 4 minuty před koncem k nim přidejte brokolici.
- Mezitím si na pánvi rozehřejte olej a zlehka na něm orestujte chilli a česnek.
- Uvařené těstoviny spolu s brokolicí sceďte a přendejte do pánve s česnekem a chilli.
- Přidejte citronovou kůru a mandle a dobře promíchejte.
- Podávejte v miskách s hoblinkami parmezánu.