Zánět v těle může poukázat na zdravotní problém.
Věděli jste, že konzumace některých potravin může riziko vzniku zánětu zvyšovat?
Přečtěte si v tomto článku, jaké potraviny způsobují zánět v organismu.
Přidané cukry
Většina lidí přijímá ve stravě nadměrné množství přidaného cukru.
Přebytek přidaného, jednoduchého cukru v organismu se v podobě tukových buněk ukládá do různých tělesných partií.
Přemíra cukru může ve výsledku zvýšit riziko vzniku zánětu, přispět k rozvoji nadváhy, obezity a jim přidruženým onemocněním.
Abyste přidaný cukr omezili, čtěte údaje na etiketách. Upřednostňujte výrobky, v nichž jednoduché cukry tvoří max. ¼ celkového množství sacharidů.
Trans tuky
Trans mastné kyseliny patří k nejvíce škodlivým tukům. Vyrábějí se průmyslově, tzv. hydrogenací (ztužováním).
Trans tuky se dříve vyskytovaly především v margarínech, dnes i v mnoha dalších potravinách (levných náhražkách čokolády, rostlinných náhradách šlehačky a smetany, pečivu s náplní či polevou a polevách celkově, některých zmrzlinách, mražených krémech a zmrazených těstech).
Trans tuky zvyšují hladinu LDL cholesterolu, snižují hladinu HDL cholesterolu a ve výsledku tak mohou přispívat k zánětu i rozvoji některých civilizačních nemocí.
Omega-6 mastné kyseliny
Omega-6 mastné kyseliny nejsou vyloženě škodlivé, je však třeba jejich příjem vyváženě kombinovat s omega-3 mastnými kyselinami.
Nadměrná konzumace omega-6 může působit prozánětlivě.
Najdete je především v různých olejích (řepkovém, kukuřičném, slunečnicovém, arašídovém) a majonézách. Omega-3 v mořských rybách, ořeších a semínkách.