I obyčejný salát může být plnohodnotným jídlem. V takovém případě však neobsahuje pouze listy přelité dresinkem, doplněné kouskem masa.
Ve skutečnosti můžete do salátu přidat mnoho ingrediencí, které mu dodají správné nutriční hodnoty. Takový salát vám nejen zachutná, ale zasytí vás na mnohem delší dobu.
Salát jako plnohodnotné jídlo se navíc hodí do jídelníčku těch lidí, kteří mají vyšší výdej energie oproti běžné populaci (fyzicky pracující jedinci, sportovci).
Pokud mezi nadprůměrně aktivní jedince patříte i vy, nezapomínejte na správné načasování takového jídla. Vyšší obsah vlákniny a tuků totiž není vhodný konzumovat například před tréninkem.
Co takový vyvážený a plnohodnotný salát musí obsahovat?
Do salátu se snažte vyjma listové zeleniny přidat i její další druhy, které běžně nejíte.
Řiďte se pravidlem, že čím barevnější salát, tím lepší a zdravější bude pro vás. Různé druhy zeleniny obsahují odlišné nutrienty, proto když se budete snažit o co nejpestřejší salát, dostanete do vašeho těla vše potřebné.
Čím salát dále obohatit?
- paprikami
- rajčaty
- okurkou
- červenou řepou
- ředkvičkami
- pečeným lilkem
- cuketou
- brokolicí aj.
Nezapomeňte na ovoce
Do salátu, a to nejenom do toho ovocného, se ovoce dokonale hodí. Zkuste sáhnout po jahodách, hroznovým víně, zeleném jablku, ananasu, papáje či ostružinách. Věřte, že váš salát povýší na gastronomický zážitek.
Bez bílkovin to nepůjde
K tomu, aby byl salát plnohodnotným jídlem, musí obsahovat plnohodnotné bílkoviny. Ty najdete v mase, sýrech, ale také vejcích.
Zejména u masa vybírejte jeho méně tučné druhy (kuřecí prsa, krůtí prsa, králičí maso, libové hovězí maso, libové vepřové maso). Bát se nemusíte ani ryb, zejména tuňáka či lososa. Obsahují také převážně zdravé tuky, takže do jídelníčku rozhodně patří.
Mléčné výrobky vybírejte spíše polotučné a nízkotučné, ale ani tučnější sýr v přiměřeném množství nevadí.
Dobrým zdrojem bílkovin mohou být i luštěniny, které jsou zároveň skvělým zdrojem komplexních sacharidů a tolik důležité vlákniny.
I komplexní sacharidy do salátu patří
Pokud chcete, aby váš salát obsahoval všechny důležité živiny, nezapomeňte do něj přidat i komplexní sacharidy. Jejich ideálním zdrojem jsou celozrnné obiloviny, zelenina, brambory a již zmiňované luštěniny. Dále kuskus, quinoa, jáhly, tabbouleh, červená čočka, batáty či fazole.
Zdravé tuky v něm nemohou chybět
Kompletní bude váš salát poté, co do něj přidáte zdravé tuky ve správném poměru. Do salátu je můžete přihodit, nebo jimi výsledný pokrm jednoduše zalít.
Pro takové účely se skvěle hodí panenské rostlinné oleje (olivový, konopný, lněný, ořechový). Tyto oleje chuťově ladí s jablečným či vinným octem. Zajímavá je také kombinace hořčice a medu, nebo jogurtového dresinku a bylinek.
Jako zdravé tuky mohou v salátu posloužit i nejrůznější semínka či ořechy. Zdrojem zdravých tuků může být rovněž avokádo.
Fantazii se meze nekladou, je jen na vás, jaké chutě preferujete. No a když už víte, jak ze salátu vytvořit komplexní pokrm, můžete se pustit do jeho nenáročné přípravy.