Podléháte častému uzobávání? Na první pohled nevinné uždibování může být důvodem, proč se vám nedaří zhubnout.
Přečtěte si v tomto článku, jak by měly vypadat vaše porce a jak se pravidelnému uzobávání úspěšně vyhnout.
Kolik jídla denně sníst?
Odpověď závisí na mnoha faktorech:
- pohlaví
- věku
- hmotnosti
- fungování metabolismu
- úrovni aktivity
Př. Žena vážící 65 kg, která spaluje hodně kalorií intenzivním pohybem několikrát týdně, potřebuje přijímat více kalorií než žena se stejnou váhou, která však jen jednou týdně chodí na krátkou procházku.
Kolik kalorií byste měli denně přijmout právě vy? Otázku vám zodpoví on-line kalkulačka nebo přímo nutriční terapeut.
Proč číst štítky s výživovými údaji na potravinách?
Jde o nejrychlejší a nejsnadnější způsob, jak zjistit množství kalorií a živin v konkrétních pokrmech.
Nezapomeňte věnovat pozornost i přidaným cukrům (patří sem mj. sacharóza, pro kterou se používají různé názvy, např. stolní, třtinový či řepný cukr, dále kukuřičný a sladový sirup, med a jiná sladidla, třeba fruktóza a glukóza).
Všechny živiny se započítávají i v případě „pouhého“ uzobávání!
K čemu je dobré vést si poznámky?
Existuje řada aplikací a kalendářů, kde si můžete příjem kalorií spočítat. Někteří lidé si seznam toho, co přes den zkonzumovali a uždibovali, píšou i ručně.
Díky pravidelným zápiskům budete mít lepší přehled o tom, co a kolik jste toho za den snědli a možná si uvědomíte, že toho jíte málo nebo naopak moc.
Jak se nepřejíst?
- Vyhněte se uzobávání u televize, počítače a čtení.
- Zaměřte se na chuť a vůni, jezte pomalu a jídlo si užívejte.
- Používejte menší talíře a mísy.
- Pokud toho uvaříte moc, nechte jídlo v ledničce na další dny, není třeba sníst vše naráz.
- Jezte v pravidelných časových intervalech a ne těsně před spaním a v noci.
- Jestliže máte doma různé sladkosti a slané pochutiny, zbavte se jich.
Jak si hlídat příjem jídla venku?
- V restauracích často podávají přehnaně velké porce. Neznamená to ovšem, že musíte sníst všechno, co vám naservírují na talíř.
- Rozdělte se o jídlo s druhým člověkem, případně si půlku nechte zabalit domů.
- Vybírejte zdravě připravované potraviny (vařené, dušené, popř. grilované namísto smažených) a lehké přílohy (grilovanou zeleninu místo hranolků nebo pečiva, salát bez dresinku apod.).
- Nepřejídejte se a stejně jako doma jezte pomalu a jídlo si vychutnejte.