Reflux jícnu je nepříjemný, avšak častý (každý 10. člověk jím dokonce trpí denně) zdravotní problém s mnoha projevy:
- pálení či horkost v hrudníku nebo krku
- návrat žaludečních šťáv do jícnu
- tlak za hrudní kostí
- nadýmání
- říhání
- nutkání k zvracení či přímo zvracení
- špatný dech
- škytavka
Technicky jde o neúplné zavření, popř. přílišné uvolnění svěrače jícnu, který se za běžných okolností otvírá při průchodu sousta z jícnu do žaludku. Když se dostatečně neotevře, žaludeční šťávy se vracejí zpět do jícnu a tím vyvolávají tyto nepříjemné symptomy.
Termín reflux se někdy zaměňuje za pojem pálení žáhy. Pálení žáhy ale reflux naopak způsobuje. Příznaky se objevují především po jídle, neboť strava má na tuto obtíž zásadní vliv. Kdy může k refluxu dojít? Zejména při špatném stravování.
Jídla s vysokým obsahem tuku
Tučné potraviny stimulují produkci hormonu cholecystokininu uvolňujícího dolní svěrač jícnu. Tučné, smažené apod. potraviny zůstávají kvůli tomuto hormonu v žaludku déle, což zvyšuje riziko vzniku refluxu.
Máta
Máta peprná i jídla a nápoje (žvýkačky, čaje) s její příchutí některým lidem prospívají, jiným způsobují reflux. Podle jedné studie s více než 500 osobami bylo u těch, kteří každý den pili mátový čaj, riziko vzniku refluxu dokonce 2x vyšší. Podobně se chovají také citrusové šťávy.
Čokoláda
Tato pochutina je dalším častým spouštěčem refluxu. Zvyšuje produkci hormonu serotoninu a obsahuje theobromin a kofein uvolňující dolní jícnový svěrač. Reflux tak může vyvolat i káva.
Kořeněná jídla
Pikantní potraviny mohou vést k refluxu. Často obsahují sloučeninu zvanou kapsaicin (např. v chili) zpomalující rychlost trávení, tzn., že jídlo zůstává v žaludku déle.
Sůl
Podle studií lidé přidávající do svého jídelníčku nadbytek stolní soli. Vystavují se tak vysokému riziku vzniku refluxu, neboť slaná jídla bývají velmi často také tučná.
Cibule
Syrová cibule uvolňuje dolní svěrač jícnu a má vysoký obsah tzv. fermentované vlákniny. Ta je sice jinak zdraví prospěšná, ale může zhoršit příznaky refluxu.
Různé druhy nápojů
Kromě již zmíněného mátového čaje, citrusových šťáv a kávy, je rizikem alkohol (zejména pivo a víno), sodovka a jiné sycené nápoje, ale také mléko (hlavně plnotučné). Mléko sice některým lidem proti příznakům refluxu pomáhá, u dalších reflux naopak vyvolává.
Objevují se často některé z výše uvedených potravin ve vaší stravě? Zkuste místo nich upřednostnit ty, které reflux zmírňují:
- zelenina (především zelené fazolky, brokolice, chřest, květák, listový salát, okurky, brambory)
- zázvor (má protizánětlivé účinky, zmírňuje zažívací problémy, dobrý je třeba v čaji)
- ovesné vločky (také pro skvělý a zdravý start dne)
- necitrusové ovoce
- libové maso
- mořské ryby a plody (nesmažené)
- vaječné bílky (pozor, žloutky jsou tučnější a mohou reflux způsobit)
TIP: Jak jinak předejít refluxu? Jezte menší porce, vyhněte se těžkým pokrmům před spaním a stresu obecně.