Lidé se dnes vymlouvají na spoustu věcí. Třeba na to, že je zdravá strava finančně náročná, a její příprava je časově příliš zdlouhavá. Ve skutečnosti je tomu přesně naopak.
Jak na to, abyste si zdravé, pestré a vyvážené jídlo zvládli udělat v cuku letu a na nic při tom nezapomněli?
Plánovat dopředu se vyplatí
Nad jídlem byste měli přemýšlet dostatečně dopředu. Jakmile budete chtít uvařit zdravé jídlo (ať už doma nebo si ho vzít s sebou), neobejdete se bez kvalitních a výživově hodnotných suroviny.
Napište si seznam základních zdravých potravin, které budete mít doma vždy po ruce. Když budete spěchat, rychle z nich uvaříte něco zdravého a dobrého.
TIP: Pokud vám nějaká surovina po čase dojde, doplňte ji ihned do zásoby.
Co v takovém případě zařadit nakoupit?
Začněte komplexními sacharidy. Chybu neuděláte klasickými obilovinami (jáhly, bulgur, kuskus, pohanka, celozrnné těstoviny, rýže, pečivo, brambory).
Vždy mějte doma i zeleninu, ať už čerstvou, fermentovanou, nebo mraženou.
Přidejte do jídla i zdravý tuk. Může jím být olivový nebo lněný olej, semínka nebo ořechy. Nezapomeňte ani na zástupce bílkovin.
Bílkovinou může být netučný sýr, ale stejný účel splní i konzerva tuňáka ve vlastní šťávě či jiná ryba. Použít můžete také čerstvé libové maso, které během pár minut orestujete.
TIP: Pokud jste zastánci rostlinné stravy, vsaďte na fermentovanou sóju.
Alespoň nějakou surovinu od každé komodity potravin se snažte mít doma vždy po ruce. Můžete si být jistit, že poskládat nutričně vyvážené jídlo nebude v takovém případě žádný problém.
Rychle, snadno a levně
Těstoviny, kuskus, nebo bulgur uvaříte do 10 minut. Mezitím si můžete nakrájet zeleninu, sýr, tuňáka, nebo si orestovat maso.
Při vaření se vaší fantazii meze nekladou. Nebojte se kombinovat různorodé potraviny. Jakmile budete mít na talíři přílohu, zdravou bílkovinu a porci zeleniny k tomu, nutričně vyvážený pokrm je rázem na světě.
Důležité je nebát se experimentovat a vymýšlet zajímavé kombinace. Takových jídel si navíc můžete udělat více najednou, a vzít si je k obědu do práce během týdne.
Vaření na více dní dopředu má své výhody. Uvidíte, že až se naučíte přemýšlet o jídle s předstihem, ušetříte peníze i čas strávený v kuchyni.