Slyšeli jste již někdy o stravování podle vašeho metabolického typu? Pokud ne, je na čase to napravit.
Výhodou této „filosofie“ je to, že není založená na žádných domněnkách, nýbrž na reálném fungování lidského organismu. Každý jste totiž jiný, máte odlišný metabolismus a od toho by se logicky mělo odvíjet i stravování.
Tato teorie pohází již z dávného starověku, kdy lidé z různých etnických skupin a podnebných pásů preferovali různé složení stravy.
Severské země tíhly více k bílkovinné a tučné stravě, zatímco lidé mírného a tropického pásu byli schopni rozvíjet své zemědělství, a proto v jejich stravě převládaly spíše obiloviny, zelenina a ovoce. Tedy strava na sacharidovém podkladu.
Dnes se však potýkáte s problémem, který si na první pohled mnoho lidí neuvědomuje.
Blahobyt spíše ke škodě než k užitku
Máte všeho nadbytek, vše je jednoduché si sehnat a tak se jídelníček mnohých z vás skládá z toho, co vám nemusí úplně vyhovovat jak z hlediska udržení váhy, tak z hlediska zdraví.
V dnešní době je běžné, že si zajdete do supermarketu a koupíte si vše, na co máte právě chuť. Regály jsou přeplněné instantními produkty a vysoko technologicky upravenými pokrmy. Stále častěji potom zapomínáte na jednoduché suroviny, jako jsou obyčejné obiloviny, zelenina, ovoce či čerstvé maso a mléčné výrobky.
Stravování podle metabolického typu je přitom založeno na skutečnosti, že každý máte trochu jinou genetickou výbavu pro trávení a spalování jednotlivých živin.
Jaké metabolické typy známe?
Sacharidový
Lidé s tímto metabolickým typem by měli ve svém jídelníčku preferovat především ovoce, zeleninu, brambory a obiloviny a neměli by to přehánět s masitými pokrmy. V jejich jídelníčku by měly převažovat sacharidové potraviny.
Většinou se jedná o lidi žijící v mírném až tropickém pásu.
Bílkovinný
Tento metabolický typ je vhodný pro trávení a metabolizování proteinů a tuků, tedy stravy založené spíše na masu, mléčných výrobcích, vejcích, ořechách a semínkách.
Častěji se tento metabolický typ vyskytuje v chladnějších pásmech.
Smíšený
Tento typ se v dnešní době vyskytuje nejčastěji a doporučení zní stejně jako u racionálního stravování. Vhodný je vyvážený poměr všech makroživin, jak uvádějí běžná doporučení zdravého stravování.
Jak zjistit, který metabolický typ jste právě vy?
Pro někoho může být zjištění svého metabolického typu zpočátku obtížné, ve skutečnosti je to však velmi jednoduché. Stačí jen poslouchat své tělo a uvědomovat si, co s vámi jednotlivé potraviny dělají. Necítíte se dobře po tučných a těžkých masitých pokrmech a často míváte spíš chutě na něco sladkého? Pravděpodobně u vás bude převažovat sacharidový typ.
Naopak, jestli vás strava založená na sacharidech jen stěží nasytí a po vysocesacharidové stravě se cítíte spíše unavení, budete tíhnout více k bílkovinnému typu. Je důležité pozorovat co se s vaším tělem děje po požití jednotlivých potravin a pokrmů a uvědomit si, co vám nejvíce vyhovuje.
Mnoho lidí v dnešní době vůbec při jídle nepřemýšlí nad tím, jak se po něm cítí, nebo co to dělá s jejich vitalitou, energií, psychikou a zdravím. Pokud chcete svému tělu dodat opravdu to, co potřebuje, neřiďte se slepě všeobecnými doporučeními a vysledujte si sami to, co vám osobně nejvíce vyhovuje a po čem se cítíte dobře.
Uvidíte, že až přijdete na to, jaká strava je vám nejvíce souzená, budete se cítit mnohem zdravější, šťastnější a bude pro vás mnohem snazší udržet si dlouhodobě optimální váhu.
Tak na co čekáte? Vzhůru do toho! Přemýšlejte nad jídlem a dopřejte svému tělu to, co si opravdu žádá.