Polenta je kukuřičná kaše a tradiční italské jídlo. Známá je i v dalších přímořských zemích. V ČR se prodává v instantní podobě, lze ji však připravit také doma.
Je bohatá na proteiny, vlákninu, vitaminy a minerální látky, proto by neměla chybět také ve fitness jídelníčku.
Pozitiva polenty
Je zdrojem bílkovin a vlákniny
Obě tyto živiny jsou pro zdraví člověka nezbytné. Polenta vás díky vysokému obsahu vlákniny brzy nasytí a vašemu trávení jenom prospěje. Podpoří správné fungování zažívací soustavy a poslouží i jako prevence proti zácpě.
Neobsahuje lepek
Polenta na rozdíl pšenice, kuskusu či žita bezlepková. Představuje ideální potravinu pro lidi, kteří lepek z nějakých důvodů (celiakie, alergie) nemohou nebo nechtějí konzumovat.
Je zdrojem komplexních sacharidů
Komplexní sacharidy jsou mnohem lepší než jednoduché, které se rychle rozkládají a zvyšují hladinu cukru v krvi.
Obsahuje vitamin A, karotenoidy a minerální látky
Vitamin A máme všichni spojený s dobrým zrakem, ale jeho účinky sahají mnohem dále.
- působí na kvalitu pokožky
- podporuje krvetvorbu a imunitu
- je důležitý pro správné fungování ledvin, plic a srdce
Karotenoidy jsou rostlinná barviva s vlastnostmi antioxidantů. Bojují se škodlivými látkami v organismu, mohou být ale také prevencí některých druhů rakoviny.
V polentě jsou zastoupeny i minerální látky (stopy železa, hořčíku a zinku).
Vykazuje nízký obsah tuku a kalorií
Polenta je výbornou součástí fitness jídelníčku rovněž proto, že je nízkotučná a nízkokalorická (asi 70 kalorií na 100 g vařené porce). Kdo se chce vyhnout tuku ještě více, ať ji nevaří s mlékem, místo toho s vodou, rostlinným mlékem či vývarem a nepodává se sýrem nebo máslem.
Jaké je použití polenty v kuchyni?
Polenta se podává buď samostatně se sýrem a vínem, nebo jako příloha k masu, salátu či zelenině. Dobře se doplňuje např. s česnekem, pórkem, rajčaty a houbami.
Doma se dá jednoduše vyrobit. Co budete k výrobě polenty potřebovat?
- 400 g kukuřičné mouky
- 1,5 l vody (příp. jiné tekutiny jako mléko nebo vývar)
- 1 lžíci soli
Všechny ingredience vložíte do mísy a mícháte cca půl hodiny až 45 minut do jejich zhoustnutí. K ochucení můžete použít máslo, olivový olej nebo sýr.
Tip na zdravý recept: Polenta s rajčatovou omáčkou
Ingredience (2 porce):
- 150 g polenty
- 1 l mléka
- 100 g sýru goudy
- 6 sušených rajčat
- 4 velká rajčata
- 2 cibule
- 1 mrkev
- hrst černých oliv
- máslo
- sůl
- pepř
- tymián
- bazalka
- olivový olej
- pár ks artyčoku naložených v oleji
Postup:
- Cibuli nakrájejte na půlměsíčky, mrkev, sušená rajčata a artyčoky na kostičky, rajčata na větší kousky.
- Rozpalte pánev, přidejte olivový olej a hned cibuli s mrkví a osmahněte dozlatova.
- Přidejte další zeleninu, olivy, koření, pepř a sůl a nechte maximálně 5 minut na spojení chutí.
- Do kastrůlku nalijte mléko, přiveďte k varu a postupně do něj metličkou přimíchávejte polentu, pak nastrouhaný sýr, lžíci másla, pepř a sůl.
- Polentu vložte na talíř a k ní servírujte rajčatovou směs.