Poslední den roku je spojen především s dobrým jídlem a alkoholem.
Tradiční silvestrovské pochoutky a alkohol však mají mnoho kalorií a vaší snaze shodit přebytečná kila mohou uškodit.
Jak tedy na to, abyste si v tento den se svými blízkými užili dobrého a zároveň lehkého jídla i pití? Přečtěte si následující tipy a recepty.
Základní zásady zdravého pohoštění
K Silvestru neodmyslitelně patří chlebíčky, jednohubky a pomazánky. Pro jejich přípravu tentokrát zvolte celozrnné nebo tmavé pečivo, nízkotučnou šunku, sýry a místo majonézy bílý jogurt.
Jako pohoštění skvěle poslouží i ovoce, zelenina, nepražené, nesolené a neslazené ořechy a semínka.
Alternativy k alkoholu
Všechny druhy alkoholu obsahují velké množství kalorií a jednoduchého cukru. Mezi nejméně kalorické patří vodka či bílé víno. Ani je byste však neměli pít celý večer.
Pijte s mírou a prokládejte drinky dostatečným množstvím čisté vody. Kdo se bez alkoholu obejde, může zkusit nealkoholický svařák nebo punč.
Recepty na nízkokalorické silvestrovské občerstvení
Jednohubky s uzeným lososem
Ingredience (na zhruba 40 jednohubek):
- 5 celozrnných rohlíků
- 120 g lososa
- 250 g polotučného tvarohu
- 5 lžiček olivového oleje
- Citrón
- Sůl
- Pepř
- Kopr
Postup:
- Rohlíky nakrájejte na kolečka, ponechte je čerstvé nebo je opečte v troubě s olivovým olejem.
- Než budou dozlatova opečené, rozmixujte tvaroh do krémové konzistence, osolte ho a opepřete.
- Každou jednohubku potřete tvarohem, položte na ni kousek uzeného lososa, pokapejte citrónem a ozdobte koprem či jinou zelenou natí.
Fitness budapešťská pomazánka
Ingredience (na 750 g pomazánky):
- 250 g nízkotučného tvarohu a krémového sýru
- 3 vejce
- 1 lžička hořčice
- 3 lžičky mleté červené papriky
- 80 g čerstvé papriky
- Sůl
- Pepř
Postup:
- Vejce uvařte natvrdo a pak vidličkou rozmačkejte zvlášť žloutky a zvlášť bílky.
- Čerstvou papriku pokrájejte na menší kousky, povařte cca 5 minut v horké vodě pro změknutí a až vychladne, nakrájejte ji nadrobno.
- Tvaroh a sýr prošlehejte, přidejte k nim žloutky, hořčici a mletou papriku a opět dobře promíchejte.
- Poté vmíchejte bílky a čerstvou papriku.
- Nakonec vše osolte a opepřete dle chuti.
Zeleninové chipsy
Ingredience:
- Mrkev
- Fazolové lusky
- Celer
- Kadeřavá kapusta
- Sladká brambora
- Červená řepa
Postup:
- Zeleninu nakrájejte na co nejtenčí proužky.
- V míse smíchejte sójovou omáčku, prolisovaný česnek, lžičku oleje, bylinky, popř. dle chuti navíc hořčici.
- Zeleninu naložte do směsi, poté pečte na pečicím papíře do křupava.
TIP: Inspirovat se můžete také našimi dalšími recepty na domácí chipsy.
Nealkoholický svařák
Ingredience:
- 1 l vody
- 1 lžíce čaje bancha (zelený japonský čaj)
- Hrst ovoce (může být čerstvé i sušené, např. rozinky, meruňky, švestky, křížaly)
- 3 hřebíčky
- 1 celá skořice
- 1 hvězdička badyánu
- 3 kolečka čerstvého zázvoru
Postup:
- Čaj zalijte vroucí vodou a nechte chvíli louhovat.
- Poté jej sceďte a dejte opět vařit spolu s ostatními ingrediencemi minimálně po dobu 10 minut nebo déle.
- Svařák podávejte teplý. Před podáváním odstraňte koření a zázvor. Naopak můžete přidat citrónovou či pomerančovou kůru.