Chcete shodit přebytečná kila, a přesto se zdravě a chutně najíst?
Sáhněte po přírodních nízkokalorických potravinách, které obsahují nezanedbatelné množství vitaminů a minerálních látek. Mezi jejich další benefity patří skvělá chuť a široké využití v kuchyni.
Počty kalorií jsou uváděny v syrovém stavu.
Kapusta
(100 g 46 kcal)
Kapusta je neuvěřitelně výživná. Má vysoký obsah vitaminů a minerálních látek včetně vitaminu C, vápníku, antioxidantů a vlákniny. Není divu, že je součástí skoro každého seznamu tzv. superpotravin.
Je ideální do salátu či jako příloha k masu.
Šanci dejte také růžičkové kapustě (šálek vařených kapustiček má jen 56 kalorií).
Mrkev
(100 g 43 kcal)
S mrkví lze nakládat mnoha způsoby. Připravit ji můžete dušenou, vařenou, syrovou jako součást salátů či ji chroupat jen tak samotnou.
Mrkve jsou bohaté na vitamin A, C, E a K, draslík, vápník, hořčík a kyselinu listovou.
Podobně jsou na tom také rajčata (1 rajče 35 kcal, 5 cherry rajčátek 20 kcal).
Brokolice
(100 g 33 kcal)
Brokolice každému nechutná, což je velká škoda. Jde o zdravou potravinu bohatou na vitaminy C a A, vápník, mangan, draslík a vlákninu.
Připravit z ní můžete různá chutná jídla včetně polévek nebo placiček.
Špenát
(100 g listů 7 kcal)
Špenát je známý hlavně díky železu. Mezi příbuznou listovou zeleninu patří rukola a středomořský mangold.
Kuřecí prsa
(100 g 100 kcal)
Libová kuřecí prsa zbavená kůže jsou výborným zdrojem bílkovin, selenu, niacinu a kobalaminu (vitaminu B12 a B3).
Dobře uděláte, budete-li je podávat se zdravými a nízkokalorickými přílohami.
Treska
(100 g 100 kcal)
Treska není tak mastná jako jiné mořské ryby (losos, tuňák) a v porovnání s nimi má jemnější chuť a méně kalorií. Obsahuje B-vitaminy, selen a bílkoviny.
Z darů moře jsou skvělé i krevety (4 velké vařené kusy pouze 26 kalorií), keré obsahující B-vitaminy, selen, bílkoviny, měď a zinek.
Tresku přidejte do salátů nebo ji podávejte s omáčkou.
Grapefruit
(100 g 40 kcal)
V grapefruitu najdete B-vitaminy, vitamin C, sodík, draslík, vápník, fosfor, železo a hořčík.
Kromě nízkého množství kalorií má nahořklou chuť, která podporuje snižování chuti na sladké.
Jahody
(100 g 32 kcal)
Jahody jsou jedním z nejoblíbenějších druhů ovoce. Jsou zdrojem vitaminu C, vlákniny a draslíku.
Při redukční dietě je zkuste přidat třeba do ovesné kaše nebo nízkotučného jogurtu.
Vodní meloun
(100 g 32 kcal)
Vodní meloun obsahuje hlavně vodu, přesto je nabitý vitaminem A a C, draslíkem a dalšími minerálními látkami. Je výborným antioxidantem.
Ředkvičky
(1 ředkvička 1 kcal)
Ředkvičky svou pikantní chutí a křupavostí oživí každý salát, dip nebo třeba hummus.
Jsou bohaté na vitamin C, E, A, K a B6 a patří k nejméně kalorickým potravinám vůbec.
Houby
Houby patří mezi potraviny širokého využití. Jejich kalorické hodnoty se liší druh od druhu stejně jako živiny.
Najdete v nich vitamin D, B-vitaminy, různé minerální látky a vlákninu.