Pokud mluvíme o „vejci“, máme tím na mysli pouze vejce od slepice. Vejce jiných ptáků jsou označována jeho druhem. V českých zemích jsou vejce oblíbenou surovinou.
Jejich výživová hodnota je také dost vysoká. Pokrmy z vajec či samotný vaječný bílek patří mezi top suroviny v jídelníčku sportovců, kteří se snaží docílit nárůstu svalové hmoty.
Význam proteinů v budování svalové hmoty
Přirozená potřeba bílkovin roste již v adolescenci, u dívek je ovšem o něco nižší než u chlapců. Nároky na kvalitní bílkovinu jsou u chlapců zvýšené zvláště při nárůstu svaloviny. Za kvalitní se považuje hodnotná živočišná bílkovina.
Celková hmotnost svalů novorozence činí asi jen 22 – 25 % hmotnosti těla, hmotnost svalů dospělého se pohybuje od 35 % až do 40 %. Svalový systém je nejrychleji rostoucí systém organismu.
Nedostatek mužského hormonu způsobuje u žen při stejném tréninku nižší nárůst svalové hmoty. Pro vybudování svalové hmoty musíme posilovat. Posilování působí jako spouštěč růstu svalů. Neméně podstatné je dodržování dietních zásad.
Příjem proteinů je důležitý pro regeneraci poškozených tkání, sacharidy slouží zase pro doplnění energetických zásob glykogenu, zabezpečí efektivní trénink a poskytují energii i pro přestavbu tkání. Jedno bez druhého by nešlo. Bílkoviny jsou prostředníkem k nárůstu svaloviny.
Příjem potřebné celkové energie je rovněž neopomenutelný pro budování svalové hmoty. Jestliže usilujete o nárůst svalové hmoty a snížení množství podkožního tuku, je zásadní dobře volit potraviny do vašeho jídelníčku. Nedaří-li se vám zhubnout, zkuste si, vše co sníte zapisovat do notýsku. Zpětně se vám dietní chyby budou lépe pozorovat. Možná právě složení stravy bylo překážkou snížení tělesného tuku.
Není protein jako protein
I na technologické úpravě pokrmů velmi záleží! Mnoho lidí se při snaze nabrat svalovinu soustředí na zahrnutí co nejvíce bílkovin v potravě. Takové smažené kuře má také dost bílkovin, avšak je i dost tučné a ve výsledku je to kontraproduktivní.
1 vejce o hmotnosti 50 g obsahuje orientačně okolo 7 g bílkovin a téměř 6 g tuků s vysokým obsahem esenciálních mastných kyselin. Odebereme-li z vejce pouze bílek, obsah tuku se sníží na méně než 1 g a 4 g bílkovin. To se vyplatí.
Proteiny bílku jsou plnohodnotné, tzn., že obsahují esenciální aminokyseliny, které jsou svým poměrem tělu naprosto vyhovující. Svou skladbou jsou bohatší než aminokyseliny v mase a mléce. Stravitelnost těchto bílkovin činí zhruba 96 %. Bílek se hodí do redukčních diet i pro výživu ve fitness.
Kromě bílkovin je zdrojem vitaminů A, D, E, K, vitaminů skupiny B a karotenu. Při sportu raději jezte pestře a udělejte si čas na přípravu jídla. Vše co potřebujete k budování svalové hmoty, najdete v obchodu s potravinami. Jídlo a posilování jsou počátkem úspěchu. Jde to i bez potravinových doplňků.