Je kravské mléko zdravé? A co náhražky živočišného mléka, jsou dostatečně výživné?
Na tyto i jiné otázky najdete odpovědi v dnešním článku.
Odtučněné kravské mléko
Plnotučné kravské mléko je mimo jiné zdrojem vápníku, vitaminu D a draslíku.
A co jeho odtučněná varianta? Přestože se objevují názory, že tyto živiny odtučněné kravské mléko postrádá, není tomu tak.
Rozdíl je pouze v obsahu tuku. Odtučněné mléko je méně tučné a stravitelnější než mléko plnotučné.
Polotučné kravské mléko (1-2 % tuku)
Ani polotučné kravské mléko se od ostatních druhů kravských mlék neliší svým obsahem vitaminů a minerálních látek. Rozdíl je znatelný v množství tuku a kalorií.
Plnotučné kravské mléko
Tento typ mléka s max. 3,5 % tuku je nejbližší podojenému mléku před jeho zpracováním.
TIP: Pokud máte nějaké to kilo navíc, kombinujte plnotučné mléko s obilovinami s vysokým množstvím vlákniny a hlídejte si příjem nasycených tuků z ostatních potravin. Do zdravého jídelníčku se ho však nebojte zařadit.
Kravské mléko bez laktózy
Někteří lidé mají problémy s trávením mléčného cukru zvaném laktóza.
Doprovodnými příznaky laktózové intolerance bývají:
- bolesti břicha
- nadýmání
- křeče
- průjmy
Pro tyto citlivější jedince je určeno mléko zbavené mléčného cukru.
Kozí mléko
Výhodou kozího mléka je, že je bohaté na bílkoviny a vápník.
V porovnání s kravským mlékem je však tučnější a kaloričtější.
V případě laktózové intolerance není kozí mléko vhodnou alternativou.
Sójové mléko
Vyrábí se ze sójových bobů namáčených v horké vodě. Je ideální náhražkou pro ty, kteří kravské mléko z etických důvodů odmítají pít.
Ještě lepší variantou živočišného mléka je sójové mléko obohacené o vápník a vitamin D.
TIP: Pokud jste alergičtí na sóju, volte jiná mléka rostlinného původu.
Ořechová mléka
Ořechová mléka se vyrábí z ořechů a filtrované vody.
Jsou výborných zdrojem vitaminů, minerálních látek, vlákniny, bílkovin i zdravých tuků.
Rýžové mléko
Je vhodné pro osoby trpící alergií na laktózu, ořechy, sóju, nebo třeba lepek. Nejčastěji se vyrábí z hnědé rýže a má nasládlou chuť.
Rýžová mléka jsou chudá na bílkoviny, zato mají přirozeně vysoký obsah sacharidů.
Kokosové mléko
Kokosové mléko patří k populárním alternativám mlék, jelikož má široké využití v kuchyni. Můžete ho přidat do koktejlů, pudinků, kari, zmrzlin atd.
TIP: Sáhnete-li po kupovaném, vybírejte produkty bez stabilizátorů, emulgátorů i přidaného cukru. Stejným pravidlem se řiďte i při nákupu ostatních rostlinných mlék.