Výživa ve fitness je obecně spjata s dostatečnou konzumací zdravé a nutričně vyvážené stravy, která by měla být nejlépe čerstvá a kvalitní.
Pokud však na zdravý životní styl nejste zatím úplně zvyklý, může vám neustále nakupování čerstvých potravin brát o něco více času a do jisté míry i peněz.
Pokud chcete své stravování obrátit na zdravou vlnu, nelekejte se. I vy si budete moci čas od času dopřávat trvanlivější potraviny – například ty v konzervě.
Někdy zkrátka nezbývá příliš mnoho času na plně čerstvou stravu. V takových chvílích sáhněte buď po něčem mraženém, anebo po konzervě.
Jste jenom lidé a konzumace těchto potravin zkrátka k dnešnímu uspěchanému životnímu stylu patří. Jsou však tyto potraviny prospěšné pro zdraví člověka a v případě sportu i dostatečnou výživou?
Správný výběr konzervovaných potravin
Ano, i konzervované produkty mohou nahradit plnohodnotné jídlo, zvláště pokud se jedná o zeleninu či kvalitní rybí maso.
V první řadě se vyhýbejte tučným masovým konzervám, které vám v jídelníčku spíše uškodí. Klasické masové konzervy jsou kromě nezdravých tuků plné sodíku, který je dnes skrytým zabijákem číslo jedna.
Při výběru konzervovaných potravin do domácnosti sáhněte po zelenině v jakékoliv formě. Vyhýbejte se pouze té, která je naložena v nálevu plném cukru.
Luštěniny v konzervě jsou také skvělým doplňkem jídelníčku všech fitness nadšenců. Jejich příprava je v syrovém stavu díky potřebě namáčení často zbytečně zdlouhavá.
Při výběru konzervovaných potravin se ideálně soustřeďte na ty, ve kterých kromě základní složky není obsažená sůl a přidaný cukr. To platí například u fazolí.
Dostatek kvalitních bílkovin je základ!
Pokud se bavíme o výživě ve fitness, jistě je důležité neopomenout jednu z nejvýživnějších složek jídelníčku, kterou jsou ryby. Rybí maso je kromě kvalitních proteinů plné zdravých tuků s obsahem omega-3 nenasycených mastných kyselin, proto by ryby měly být jednou ze zásadních složek každého zdravého jídelníčku a měli byste je konzumovat alespoň třikrát týdně.
Nákup čerstvých ryb je však v České republice někdy složitější. Pokud tedy chcete rybu opravdu čerstvou, musíte se občas plácnout přes kapsu. Skvělou alternativou rybích pokrmů mohou být konzervy, dnes už si můžete vybrat z mnoha druhů. Na trhu se kromě obyčejných sardinek a tresky objevují i tradiční tuňák a dokonce losos.
Pokud máte na výběr, zda rybu ve vlastní šťávě či v oleji, vždy raději sáhněte po první variantě. Ryby jsou často tučné dost samy o sobě, proto je jejich doplnění dalším (i když zdravým) tukem naprosto zbytečné. V případě, že chcete rybu použít do salátu, můžete zvolit variantu v oleji a vyseparovaný olej použít jako zálivku.
Nebojte se konzervovaných potravin
Jestliže se chcete stravovat zdravě, ale někdy si zkrátka nenajdete na přípravu či nákup čerstvého jídla dostatek času, nezoufejte. Sem tam si klidně dopřejte kvalitní konzervovanou rybu či zeleninu.
Díky dnešním vyspělejším technikám konzervování si kromě některých termolabilních vitaminů konzervy uchovávají i své nutričně hodnotné látky, proto i konzumací konzervovaných potravin můžete prospět svému zdraví. Takže konzervy rozhodně ano, ale vybírejte je pečlivě!