Ve společnosti i na internetu se pravidelně objevují nové trendy stravování.
Mezi ty nejčastěji se vyskytující patří Atkinsova či Dukanova nízkosacharidová dieta, alkalická, ketogenní nebo zónová dieta, stravování podle krevních skupin, tukožroutská polévka a různé typy půstů.
Všechny zmíněné dietní režimy mohou rozhodit zažívání a poškodit zdraví. Zajímá vás, jak konkrétně? Čtěte dále.
Jak fungují striktní diety?
Striktní diety se zaměřují především na neobvyklou skladbu jídelníčku nebo jen na jednu speciální potravinu, na které jídelníček staví.
Často je při nich denní kalorický příjem nastaven na 600-800 kalorií. To je velmi málo vzhledem k tomu, že zdravý dospělý člověk by měl přijmout kolem 2000 kalorií za den.
Diety tohoto typu někdy pracují s pseudovědeckými poznatky a neověřenými informacemi. Na jejich základě pak slibují rychlé shození kil a lepší fyzické a psychické zdraví. Ve skutečnosti ale mohou tělu vážně uškodit, zejména, drží-li je člověk delší dobu.
Zdravotní dopady striktních diet
Zpomalují metabolismus
Když začnete jíst málo, tělo se přepne do „hladovějícího módu“ a začne ukládat tukové zásoby.
Vedou k jo-jo efektu
Konec dietního režimu často doprovází opětovné nabírání shozených kil (v některých případech jich člověk nabere ještě víc, než měl předtím).
Neobsahují dostatečné množství důležitých živin
Některé živiny jsou pro organismus nepostradatelné a jsou klíčovým zdrojem energie. Když člověku chybí, organismus přestane správně pracovat, začnou mu vypadávat vlasy, ztrácí svalovou hmotu atd.
Jak upravit rozhozené zažívání?
Pokud jste drželi přísnou dietu delší dobu a nyní pociťujete její vedlejší účinky, snažte se uzdravit své tělo přirozenými způsoby. Především dodržujte zdravou životosprávu, která je mnohem účinnější než všechny „zázračné“ diety.
Jezte hodně vlákniny
Rozpustná vláknina (dobrým zdrojem jsou ovesné otruby, luštěniny, ořechy, semena) reguluje trávení tuků a sacharidů, váže na sebe vodu, nabývá tak na objemu a rychlejšímu pocitu sytosti.
Vláknina je ale i živinou pro mikrobiální flóru v trávicím traktu (prebiotikum).
Nerozpustná vláknina (najdete ji hlavně v zelenině, pšeničných otrubách a celozrnných výrobcích) podporuje rychlejší a snazší vylučování odpadních látek ze střev.
Nevyhýbejte se zdravým tukům
Ne všechny tuky jsou zdraví škodlivé. Naopak jsou často potřeba k správnému vstřebání živin a mají prospěšné účinky.
Velice důležité jsou omega 3 mastné kyseliny. Bohaté jsou na ně třeba lněná a chia semínka, vlašské ořechy, losos, makrely a sardinky.
Dodržujte pitný režim
Odborníci doporučují pít 1,5-2 l bezkofeinových tekutin denně. Člověk tak zabrání zácpě a jiným potížím. V horku a při cvičení by měl být pitný režim navýšen.
Kromě vody, bylinných čajů a neslazených sodovek vám potřebné tekutiny dodají i některé druhy ovoce a zeleniny (okurka, cuketa, celer, rajče, meloun, jahody, grapefruit a broskev).
Jezte vědomě
Vědomé jezení znamená soustředit se jen na jídlo a nerozptylovat se jinými vnějšími podněty (například sledováním TV).
Jíst vědomě dále znamená jíst pomalu (trvá cca 20 minut, než si mozek uvědomí, že jste plní), důkladně žvýkat, věnovat pozornost vůni, struktuře a chuti pokrmu. Tento způsob je prevencí před nadýmáním, plynatostí a přejídáním se.
Hýbejte se
Pravidelný pohyb a cvičení jsou jedním z nejlepších způsobů, jak zlepšit trávení.
Podle studií jízda na kole a jogging zrychlují průchodnost střev až o 30 %. U lidí s chronickou zácpou tak denní cvičební režim zahrnující půlhodinové procházky výrazně zlepší stav.
Správný pohyb je to nejlepší, co pro své zdraví a dlouhý život můžete udělat.
Zbavte se zlozvyků
Trávení samozřejmě neprospívá ani kouření (zvyšuje riziko vzniku refluxu, žaludečních vředů, rakoviny žaludku a střev), nadměrné pití alkoholu (může způsobit pálení žáhy, reflux, žaludeční vředy, krvácení v trávicím ústrojí, zánětlivá onemocnění střev a negativní změny střevní mikroflóry) a jezení v pozdních večerních hodinách.