Při nemoci a zranění jde aktivní pohyb na čas stranou.
V tomto období zároveň není vhodné začínat s jakoukoli dietou. Výjimku představují lékařem předepsané diety při konkrétních zdravotních potížích.
Jak při zotavování správně jíst a nepřibrat?
Jezte po menších porcích
Pokud váš apetit zůstal stejný, myslete na to, že nepotřebujete přijímat stejné množství kalorií jako při fyzicky aktivním životním stylu.
Vyhněte se potravinám s vysokým GI
Konzumace potravin s vysokým glykemickým indexem vede ke zvyšování hladiny inzulinu v krvi a ukládání tuku. Hladina inzulinu v krvi následně rychle klesá a na řadu přichází hlad a chuť na další nášup sladkého.
Nezapomínejte na bílkoviny, zdravé tuky a důležité živiny
Trávení kvalitních proteinů a tuků trvá déle, proto po jejich konzumaci zůstanete déle syti.
K rychlejšímu uzdravení je nutné přijímat také dostatek vitaminů a minerálních látek ukrytých zejména v ovoci a zelenině.
Nezapomeňte ani na příjem zdraví prospěšné vlákniny. Kde konkrétně ji hledat?
Dopřejte si doplňky stravy
Rekonvalescenci urychlí kvalitní výživové doplňky. O jejich užívání se poraďte s lékařem.
Obvykle bývá vhodný kolagen (při zranění), protizánětlivé látky jako kurkumin a rybí olej (při nemoci), kvalitní multivitaminy a u aktivnějších sportovců také kvalitní proteinové prášky.
Věnujte se sami sobě
Nemoc představuje období, kdy se bez výčitek můžete věnovat sami sobě. Čtení knih, sledování filmů, horká koupel, dostatečný spánek, to vše má vliv na vaši fyzickou i duševní kondici.
Jak se po nemoci/zranění dostat zpět do formy?
Jak trénovat po nemoci? Důležité je začít pomalu a nepřetěžovat se. V případě zranění se poraďte s fyzioterapeutem.