Věděli jste, kolik blahodárných účinků má kurkuma na lidské zdraví? Je doslova zázrakem, který by ve vašem jídelníčku rozhodně neměl chybět. Pokud vám tedy na vašem zdraví záleží, hurá pro ni!
Léčivé účinky kurkumy
- Stimuluje zažívání a vstřebávání živin, napomáhá lepšímu trávení
- Hubí bakterie a parazity, působí protizánětlivě
- Je silným antioxidantem
- Zlepšuje funkci jater
- Má protirakovinné účinky
Využití kurkumy v kuchyni
Možností, jak zařadit kurkumu do jídelníčku, je celá řada. Použít ji můžete v teplé i studené kuchyni. A jak její léčivé schopnosti co nejlépe využít?
Mléčný nápoj
Výroba kurkumového mléka je velmi jednoduchá. Stačí zvolit vámi oblíbený druh mléka, přidat do něj půl čajové lžičky kurkumy, špetku skořice nebo 3-5 datlí a vše společně rozmixovat. Hotový nápoj nechte na mírném plamenu prohřát.
Zálivka do salátů
Zkuste si váš oblíbený salát ochutit dresinkem s obsahem kurkumy. V kombinaci s kvalitním olejem a medem nebo javorovým sirupem váš salát skvěle ochutí a obzvláštní.
Rýže s trochou aroma
Možná už jste zkoušeli přidat do rýže kari, šafrán nebo jiná chuťově výrazná koření. Tak proč ne právě kurkumu? Zlepší její chuť, navíc ji příjemně ovoní a obarví.
Další možnosti jejího využití
- Špetka kurkumy s míchanými vajíčky či omeletou vás po ránu jistě nakopne.
- Ranní vzpruhou je také kombinace kurkumy s teplou vodou a citrónovou šťávou.
- Dokonalé spojení tvoří kurkuma s dušenou zeleninou a luštěninami (květákem, bramborami, dýní, kořenovou zeleninou, cizrnou, čočkou).
- Chuťově zvýrazní smoothie i polévku (květákovou, čočkovou apod.).
Vzhledem k výše uvedeným účinkům „indického šafránu“ nebo také „žlutého zázvoru“ (jak se kurkumě jinak říká) na lidské zdraví, je dobré zvyknout si ho při vaření používat. K dostání je v podobě 100% prášku, kořene, ale také jako součást kořenících směsí.