Pesta patří mezi univerzální pokrmy. Svou chutí i vůní vyniknou zejména ve středomořské kuchyni. Skvěle dochutí například těstoviny, sendviče, maso nebo ryby.
Pesta zvládnou připravit i amatérští kuchaři, k jejich výrobě navíc stačí jen pár ingrediencí. Základ tvoří čerstvé bylinky, kvalitní oleje a ořechy doplněné o jednodruhová koření a tvrdé sýry.
Pesto z oregana
Ingredience:
- Svazek oregana
- Hrst piniových ořechů
- Extra panenský olivový olej lisovaný za studena
- Špetka himalájské soli
Postup:
- Oregano očistěte.
- Všechny ingredience vyjma oleje rozmixujte nebo rozdrťte na jemnou pastu.
- Pastu zakápněte olejem.
- Pesto uchovávejte v chladu a spotřebujte max. do 5 dní.
Pesto z medvědího česneku
Ingredience:
- Svazek medvědího česneku
- 30 g parmazánu
- Extra panenský olivový olej lisovaný za studena
- Špetka himalájské soli
Postup:
- Česnek očistěte.
- Všechny ingredience vyjma oleje rozmixujte nebo rozdrťte na jemnou pastu.
- Pastu zakápněte olejem.
- Pesto uchovávejte v chladu a spotřebujte max. do 5 dní.
Pesto z koriandru
Ingredience:
- Svazek koriandru
- Hrst nesolených, nepražených arašídů
- Extra panenský avokádový olej lisovaný za studena
- Špetka himalájské soli
Postup:
- Koriandr očistěte.
- Všechny ingredience vyjma oleje rozmixujte nebo rozdrťte na jemnou pastu.
- Pastu zakápněte olejem.
- Pesto uchovávejte v chladu a spotřebujte max. do 5 dní.
Pesto ze sušených rajčat
Ingredience:
- 250 g sušených rajčat
- Hrst slunečnicových semínek
- Extra panenský olivový olej lisovaný za studena
- Tymián
- Špetka himalájské soli
- Špetka chilli vloček
Postup:
- Všechny ingredience vyjma oleje rozmixujte nebo rozdrťte na jemnou pastu.
- Pastu zakápněte olejem.
- Pesto uchovávejte v chladu a spotřebujte max. do 5 dní.