Pokud patříte mezi aktivní sportovce a proteinový prášek je nedílnou součástí vašeho jídelníčku, jistě vás napadlo přidat ho do vašich oblíbených snídaňových kaší nebo sladkých pečených dezertů.
Je ale proteinový prášek k takovému využití vhodný? Nepřichází tepelnou úpravou o své cenné látky? Odpověď naleznete v našem článku.
Proteinové prášky
Proteinové prášky jsou ve světě velmi oblíbeným druhem suplementů, a to zejména u vrcholových sportovců, fitness nadšenců, ale i zastánců zdravého životního stylu.
Na výběr jsou v jak rostlinné, tak i živočišné podobě, přičemž dnes bude řeč o živočišných proteinech, konkrétně o syrovátkových. Hojně užívanými jsou ale i kaseinové a mléčné proteiny (kombinace dvou předchozích).
Syrovátka zblízka
Syrovátka je pozůstatkem při zpracování mléka a výrobě sýrů. Obsahuje biologicky aktivní proteinové frakce, díky nimž se pyšní mnohými zdravotními benefity. Pozitivně působí na imunitu a má antibakteriální i protinádorové účinky.
Samotné proteinové frakce pak zlepšují a usnadňují příjem a vstřebávání některých živin (např. železa), dále váží retinol, mastné kyseliny, vápník a zinek, a v neposlední řadě neutralizují bakterie a viry.
V lidském organismu zastávají proteinové frakce řadu funkcí.
- Působí proti mikrobiálním infekcím
- Zaujímají preventivní roli u vzniku nádorů
- Snižují krevní tlak
- Zvyšují hladinu serotoninu v mozku
- Léčí nejrůznější patogeny
- Pozitivně působí na imunitní systém
Struktury proteinů
Existují 4 struktury bílkovin, které určují jejich vlastnosti – primární, sekundární, terciární, kvartérní. Pokud se struktura molekuly bílkoviny změní, jde o biochemický proces zvaný denaturace. Za takovou změnou mohou stát fyzikální a chemické faktory, tedy například změna teploty, kyselost nebo zásaditost prostředí.
Spolu se změnou struktury molekuly bílkoviny dojde i k narušení vazeb mezi jejími jednotlivými strukturami. V konečném důsledku přicházejí syrovátkové proteiny vlivem denaturace o pozitivní účinky na lidské zdraví. Zdrojem bílkovin však zůstanou i nadále.
Proteinové prášky v teplé kuchyni
V první řadě je třeba si uvědomit, proč syrovátkový proteinový prášek užíváte. Jde vám o pevné zdraví nebo o příjem většího množství bílkovin? Pokud je pro vás zdraví na prvním místě, vyhněte se jeho tepelné úpravě. Jedině tak z proteinového prášku vytěžíte maximum.