Aminokyseliny jsou základní stavební prvky bílkovin a peptidů. Fungují však také jako prekurzory (sloučeniny, které se účastní chemické reakce, kdy vzniká jiná sloučenina) a výchozí látky pro produkci dalších látek v těle (hormonů apod.). Podílejí se rovněž na metabolických procesech.
Některé z nich si však tělo samo nedokáže vyrobit. Jedná se o esenciální aminokyseliny a lze je získat pouze z jídla, popř. doplňků stravy.
Proč jsou aminokyseliny tak důležité?
Jsou nezbytné pro celý váš organismus – tkáně, buňky i mozek z nich získávají veškerou výživu a ochranu. Dále vytvářejí enzymy (bílkoviny, které působí jako urychlovače chemických reakcí a jsou tak hybnou silou každé živé hmoty, tedy pro náš organismus nepostradatelné), mají vliv na náladu, soustředěnost, spánek a řadu dalších fyziologických jevů.
Zlepšují srdeční činnost a viskozitu (vazkost) krve, což je důležitý faktor pro její proudění cévami, podílejí se na tvorbě pojivových tkání, podporují růst svalů a jejich sílu a urychlují regeneraci po fyzické námaze. Z tohoto důvodu jsou suplementy s aminokyselinami tolik oblíbené, zejména mezi sportovci.
Esenciální aminokyseliny
V lidském těle se nachází 20 (někdy se uvádí 21) základních aminokyselin. Jak už bylo výše uvedeno, některé z nich však tělo nedokáže samo vyrobit. Těchto esenciálních aminokyselin je 9. Patří sem valin, lysin, leucin, isoleucin, methionin, threonin, phenylalanin, tryptofan, histidin a arginin. Všechny slouží jako ochrana svalové hmoty při fyzické zátěži.
Tryptofan je navíc výchozí látkou pro přenos serotoninu (nedostatek tohoto hormonu způsobuje problémy s depresemi, úzkostmi, stresem a nespavostí) a threonin zabraňuje ukládání tuků v játrech.
Valin, leucin a isoleucin můžete navíc znát pod zkratkou BCAA (větvené aminokyseliny) a užívají je především sportovci ve formě nápojů, tablet, želatinových kapslí nebo v ampulkách.
Neesenciální aminokyseliny
Tělo je dokáže vyrobit, ale také není na škodu, když je občas tělu dodáte skrz potravu. Důležité jsou především glutamin, cystein a glycin, které dohromady tvoří významný antioxidant chránící před škodlivými účinky toxinů, cigaret a alkoholu.
Ostatní typy aminokyselin
Mezi méně obvyklé patří např. ornithin a citrulin (podporují vývoj svalových vláken a jsou klíčové pro odbourávání močoviny – odpadního produktu organismu z těla) či taurin (stimulační látka zlepšující svou podporou nervového systému fyzickou a psychickou výkonnost).
Živočišné zdroje aminokyselin
Ve stravě je najdeme jen jako součást proteinů. Proto je třeba zaměřit se na potraviny s jejich vysokým obsahem. Na proteiny je nejbohatší červené maso. V hovězím jich najdete 31 g, v šunce a vepřové pečeni (mase ze spodních zad) 28 g a ve vepřových žebírkách 21 g (vše na cca 85 g porci). Tučnější kusy masa obsahují bílkovin na gram méně.
Červené maso ale obsahuje mnoho tuků a cholesterolu. Proteiny ovšem můžete získat i ze zdravějších pokrmů: 85 g porce kuřecího jich obsahuje 28 g. Co se ryb týče, stejné množství platýse, tuňáka nebo lososa 21 g. Treska, mořský jazyk, tilapia a okoun jich obsahují o něco méně, stále jsou však jejich dobrými zdroji.
Významné množství bílkovin najdete rovněž ve vejcích (velké vejce má 6 g) a různých mléčných výrobcích, zejména těch nízkotučných a odtučněných (mozzarella 9 g, švýcarský sýr 8 g, parmezán 10 g – vše na 30 g porci, kelímek jogurtu 14 g).
Rostlinné zdroje
Pro vegetariány a vegany je obtížnější přijmout z jídelníčku potřebné proteiny, proto se jim doporučuje užívat i doplňky stravy s aminokyselinami. Ovšem také v potravinách rostlinného původu mohou najít kvalitní bílkoviny: šálek fazolí jich má 15-17 g, 30 g ořechů či semen 4-9 g, quinoa a sója navíc poskytují rovněž všechny esenciální aminokyseliny.