Co vlastně dělená strava je? Princip dělené stravy není ani tak o hubnutí, jakožto o životním stylu, který mnoho lidí vyznává.
Tato „dieta“ byla původně vynalezena jistým Williamem Hayem, který se pomocí dělené stravy snažil vyřešit problémy s ledvinami, ale dnes jsou pozitivní účinky dělené stravy na ledviny spíše zpochybňovány.
Přišlo se však na to, že dělená strava může být skvělým pomocníkem při léčbě jiných civilizačních onemocnění, ke kterým patří i dnes velmi častá obezita a nadváha.
Dělená strava, jak již název napovídá, funguje na principu oddělování bílkovinných, sacharidových a neutrálních potravin, protože každá z těchto složek živin potřebuje k trávení trochu jiné podmínky.
Díky nekombinování jednotlivých skupin potravin tak dle některých zdrojů dosáhnete zdravějšího, rychlejšího a účinnějšího trávení a ulehčíte tak svému organismu mnoho práce.
Rozlišujeme 3 skupiny potravin: bílkoviny, sacharidy a neutrální potraviny
Do neutrální skupiny potravin patří hlavně zelenina, houby, oleje a některé mléčné výrobky. Tuto skupinu potravin můžete libovolně kombinovat s ostatními.
Odstupy od jednotlivých jídel by měly být dvě až tři hodiny, ale od konzumace bílkovinných a sacharidových zdrojů energie se doporučuje větší časový odstup.
Nakolik je dělená strava účinná na hubnutí je otázkou, její největší přínos spočívá spíše v tom, že lidé začnou přemýšlet více o tom, co vkládají do úst a svůj jídelníček přirozeně obohatí zdravějšími potravinami.
Při dělené stravě se nedoporučují jíst smažené, sladké a příliš tučné potraviny, což je další aspekt, který ovlivňuje úbytek váhy.
Pojďme si shrnout některá pozitiva a negativa dělené stravy:
Výhody
- Výběr zdravých potravin
- Můžete jíst dosyta
- Pravidelnost jídel
- Dostatečný pitný režim (doporučuje se pít 2-3 litry čisté vody)
- Nehladovíte
- Dostatek vlákniny
- Úbytek hmotnosti
- Prevence civilizačních onemocnění
Nevýhody a rizika
- Omezený výběr kombinace potravin
- Nutno nad jídelníčkem přemýšlet dopředu
- U někoho nadměrný příjem bílkovin – riziko dny
- Riziko nedostatku vitaminů a minerálů při špatném aplikování dělené stravy
- Riziko jojo efektu
- Nedostatek některých základních živin
- Selhání při dodržování