To, že snídaně je nejdůležitějším jídlem dne, se už dostává do povědomí každého z nás. Měli bychom si ale také uvědomit, že není snídaně jako snídaně.
Nejpodstatnější pokrm z celého dne bychom neměli odbývat a rozhodně bychom si měli dát záležet na jeho složení. Jen tak nám může snídaně dodat dostatečnou energii a všechny potřebné látky, které během dne potřebujeme.
Varianty snídaně jsou rozmanité, dnes se však zaměříme na jejich sladkou variantu. Pokud hledáte něco, co můžete konzumovat každý den a přesto se toho nepřejíte, vsaďte rozhodně na ovesné vločky.
Nutričně nabité vločky
Ovesné vločky jsou pro naše tělo lehce stravitelné a obsahují mnoho nutričně hodnotných látek. Oblíbené jsou jak u dětí, tak u běžných dospělých i vrcholových sportovců, protože právě ovesné vločky dokážou v našem jídelníčku udělat velkou parádu za málo peněz.
Vločky obsahují složené sacharidy, které naše tělo tráví postupně, a proto nám dodají energii na mnohem delší dobu, než jiné snídaňové cereálie obohacené o příliš vysoké množství jednoduchých cukrů.
Ovesné vločky jsou také plné vitamínů a minerálů, za zmínku stojí i značný obsah železa. Pokud zařadíte ovesné vločky jako každodenní snídani, vaše tělo nebude strádat, jelikož mu dodáte kvalitní energii na celé dopoledne.
Pokud se rozhodnete ovesné vločky konzumovat syrové, pravděpodobně si je příliš neoblíbíte. Vločky totiž za syrova oplývají škrobově moučnou příchutí, kterou se mohou chlubit i ostatní syrové obilniny.
Nepříjemnou pachuť odstraníte rozmočením v ovocném džusu nebo přidáním mléka či jogurtu, díky čemuž si sestavíte i plnohodnotnou snídani, bohatou na všechny potřebné živiny.
Mléko nebo jogurt budou ve vaší snídani tvořit bílkovinnou část pokrmu, díky čemuž vás jídlo zasytí na mnohem delší dobu a dodáte svému organismu vše potřebné.
Pokud se nechcete spokojit s každodenním máčením ovesných vloček v mléce, přečtěte si následující tipy na snídaně z ovesných vloček, které vás jistě jen tak neomrzí.
Ovesná klasika – kaše
Ovesná kaše se dělá velmi jednoduše, stačí si připravit kastrůlek s mlékem a dát vločky na nějakou dobu vařit. Nezapomínejte však vločky průběžně míchat, velmi snadno se připalují.
Pokud nechcete strávit celé ráno nad hrncem, vložte vločky i s mlékem do větší mísy a nechejte směs ohřát jednu až dvě minuty v mikrovlnce (podle výkonu).
Hotovou kaši můžete dochutit medem, javorovým či agáve sirupem a přidat ovoce, ořechy či jiné zdravé pochutiny. Fantazii se meze nekladou, pokuste se každý den o jinak dochucenou variantu a uvidíte, že této kaše se nedá přejíst.
Domácí müsli
Zapomeňte na kupované müsli plné nadbytečného tuku a cukru a vytvořte si svoje vlastní v pohodlí domova.
Ingredience
- ovesné vločky
- semínka a ořechy dle vašeho výběru
- lžičku soli
- mletou skořici
- lžičku kokosového tuku
- med
- sušené ovoce dle chuti
Postup
Všechny ingredience smíchejte, poklaďte na pečící papír a dejte do předehřáté trouby na 150 stupňů péct na cca 35 minut dozlatova. Müsli však pravidelně kontrolujte a promíchávejte, abyste zabránili jeho spálení. Po upečení nechte vychladnout, dejte do připravené dózy a vychutnávejte si domácí müsli bez nezdravého tuku a zbytečného cukru plnými doušky!
Dort ke snídani? Jde to!
Nepůjde však o ledajaký dort, nýbrž dort vytvořený právě z ovesných vloček, který jinak můžete znát i jako„mug cake“.
Ingredience
- obyčejný hrnek
- ovesné vločky
- lžíce vody
- med na doslazení
- strouhaný kokos
- vejce
- banán
- kypřící prášek do pečiva
Postup
Vločky je dobré rozmixovat, mug cake ale můžete upéct i z vloček vcelku. Všechny ingredience dobře promíchejte a dejte do předpřipraveného hrníčku. Ovesný „dort“ nechejte péct asi 6 minut v mikrovlnné troubě, poté nechte vychladnout a vyklopte na talíř.
Dortík můžete ozdobit ovocem nebo lžící kvalitního bílého jogurtu. Zdravé, chutné a neuvěřitelně jednoduché, tak vzhůru do toho!