Známe je jistě naprosto všichni, někteří právě pod názvem pufované chlebíčky, jiní těmto výrobkům říkáme dokonce „polystyren“. Ano, ani tento název není úplně od věci, jelikož pufované výrobky svou konzistencí opravdu mohou připomínat polystyrenovou hmotu.
Pufovaných výrobků je na trhu celá řada a spousta výrobců se chlubí kvalitním složením, které nám prý má dodat spoustu nutričně prospěšných látek a zároveň nás zbavit hladu.
Podle nich se tak pufované výrobky skvěle hodí jak pro redukci hmotnosti, tak do jídelníčku sportovce, neboť kromě celkem nízké energetické hodnoty nezatěžují náš organismus. Kde je tedy zakopaný pes?
Proč právě pufované?
Ptáte se, kde přišly pufované výrobky ke svému neobvyklému názvu? Pufováním nazýváme proces, jakým se tyto výrobky zpracovávají a pochází jak jinak než z anglického jazyka, kde slovo puffed, znamená v překladu „odulý“ anebo „oteklý“. Pufované výrobky pak vypadají jako slepená nafouknutá zrna, která svým vzhledem mohou připomínat třeba výše zmiňovaný polystyren.
Pufování je proces, který proběhne velmi rychle a ač by se mohlo na první pohled zdát, není ani nijak složitý. Ze suroviny, ze které chceme pufovaný výrobek vyrobit, se pod vlivem vysoké teploty a tlaku odpaří veškerá vlhkost a následně dojde k nabobtnání zrn rýže, kukuřice či pšenice do požadovaného tvaru. Poté už se pufované výrobky jen suší a tvarují do požadovaných velikostí.
Tento proces mění sice strukturu zrna, ale podle odborníků a výrobců si výrobek zachovává všechny výživové hodnoty, jaké by mělo i před tímto zpracováním. Výrobci se proto vždy pyšní obsahem nutričních látek, jaké se v obilovinách normálně vyskytují.
Jedná se hlavně o vitamíny skupiny B, vitamín E a některé minerální látky, které jsou v celozrnných výrobcích přirozeně obsažené. Patří sem zejména selen, zinek, hořčík, fosfor, železo a měď, z makronutrientů zde kromě složených polysacharidů můžeme najít i určitý, mnohem nižší obsah neplnohodnotných bílkovin.
S pufovanými výrobky to nepřehánějte ani při sportu
Jste sportovním nadšencem a dáváte si také záležet, co dennodenně vkládáte do úst? Pokud se pravidelně hýbeme, rozhodně bychom měli přemýšlet i nad tím, jaké palivo pro své tělo vybíráme.
Na obalech pufovaných výrobků vidíme tradičně fotky amatérských i profesionálních sportovců, tak proč si je nedopřát? Ano, klidně si je dejte, ale pouze v omezeném množství.
Někteří lidé jsou schopni koupit si balení pufovaných chlebíčků a spořádat je na posezení. Je to dáno především tím, že pufované výrobky nás díky své konzistenci a složení příliš nezasytí, a tak i po větším množství budeme mít stále hlad, jako bychom přijímali pouze prázdnou energii. A co víc, i přes pocit nezaplněného žaludku už po chvíli budeme zasyceni kaloriemi, které naše tělo musí následně nějak odbourat.
Pufované výrobky se do výživy při sportu hodí, ale pouze v případě, že nemáme k dispozici nic jiného k zakousnutí. Můžeme je zabalit na cesty, na delší túru do hor či na kolo, což je jejich nespornou výhodou.
Vždy bychom však měli myslet na trojpoměr základních živin, který nám pomůže vyvýšit výživovou hodnotu pufovaných výrobků o něco výš. Nezapomínejte tedy na bílkoviny a zdravé tuky, bez kterých se při náročné a časté fyzické aktivitě rovněž neobejdete.
Pufované výrobky mohou být také skvělou svačinou před sportovním výkonem, pokud se nestačíme najíst dostatečně dopředu. Díky své lehké stravitelnosti nezatěžují náš žaludek a my se tak můžeme začít hýbat mnohem dříve, než po jinak složeném jídle.
Pufované výrobky a hubnutí? Raději ne.
Je pravidelný sport vašim koníčkemnebo sportujete jenom proto, abyste zhubli? Pokud se zaměříme na pufované výrobky, jejich konzumaci bychom měli v obou případech omezovat a raději se zaměřit na kvalitnější produkty, které vám kromě nutričně hodnotných látek dodají i dostatek vlákniny a spolehlivě vás zasytí.
Při hubnutí bychom si měli dávat pozor na jejich nízký glykemický index, což znamená, že brzy po jídle nám rychle stoupne hladina krevního cukru. To má později za následek další hlad, nebo v horším případě chuť, nejčastěji na něco pořádně sladkého.
Lidé při dietě si navíc díky skvělé reklamě a propagaci těchto výrobků naivně myslí, že se pro redukci hmotnosti bezvadně hodí, a tak je konzumují hlava nehlava. Málokdo si však uvědomuje, že pokud si sem tam dáme nějaký ten pufovaný chlebíček a na konci dne zjistíme, že jsme dohromady snědli celé balení, přijmuli jsme tak i značné množství nadbytečné energie.
Ať už jste na dietě, nebo jenom pravidelně sportujete, pufovaným výrobkům se raději vyhýbejte. Pokud nepotřebujete rychle dodat energii bez zbytečného zatížení žaludku, volte spíše jiné alternativy příloh a svačin.
Spíše si příště kupte kvalitní, celozrnný chléb či knäckebrot a obložte si plátek libovou šunkou či sýrem a zeleninou. Vykouzlíte tak zdravou a téměř plnohodnotnou svačinu, která vás navíc zasytí a dodá vám dostatek energie na následující sportovní výkon.