Konzervanty v potravinách mají svůj účel i označení, pod kterým je bezpečně poznáme.
Proč je většina z nich zdraví škodlivá? Čtěte dále.
Proč výrobci přidávají konzervanty do potravin?
Potraviny se konzervují z těchto důvodů:
- Prodlužují dobu trvanlivosti výrobků
- Zabraňují působení mikroorganismů v potravinách
- Zvýraznily vůni i chuť produktů
- Potravinám propůjčí požadovanou barvu
Jak zjistíte, zda potravina, kterou konzumujete, obsahuje konzervanty?
Konzervanty se obvykle označují písmenem E a číselným kódem. Ne každé „éčko“ je škodlivé, a ne všechny konzervanty jsou umělé neboli syntetické.
Vliv syntetických konzervantů na zdraví
Umělá sladidla
Umělá sladidla představují syntetickou náhražku cukru.
Jsou jimi např.:
- acesulfam draselný (E950)
- aspartam (E951)
- neotam (E961)
- sacharin (E954)
- sukralóza (E955)
- kukuřičný sirup s vysokým obsahem fruktózy
Kde se umělá sladidla nejčastěji vyskytují?
Najdete je především v:
- limonádách a energetických nápojích
- zmrzlinách
- sušenkách
- bonbónech
- žvýkačkách
- jogurtech
- proteinových prášcích
- cereáliích
- koření
- omáčkách
- dresincích
- potravinách označovaných jako „bez cukru“ či dietní
Jaký vliv mají na vaše zdraví?
Podporují riziko vzniku nadváhy, přispívají ke snížení množství prospěšných bakterií ve střevech i poruše hladiny cukru v krvi. Samotný kukuřičný sirup s fruktózou je dále spojován se zvýšenou zánětlivostí i vyšší hladinou LDL cholesterolu a rizikem rozvoje diabetu.
Umělé trans tuky
Trans tuky nebo také trans mastné kyseliny vznikají procesem hydrogenace neboli ztužování rostlinných tuků.
Kde na ně můžete narazit?
Dříve se objevovaly především v margarínech a fast foodu, od 90. let z margarínů prakticky vymizely a ani provozovny rychlého občerstvení na nich dnes nesmaží.
Mohou se však vyskytovat v:
- trvanlivém pečivu
- polevách
- levných náhražkách čokolády
- rostlinných náhradách šlehačky a smetany
- mražených krémech a zmrzlinách
- sójových nápojích
Proč je dobré se jim vyhýbat?
Patří mezi zánětlivé potraviny. Zvyšují riziko vzniku řady civilizačních nemocí včetně srdečních chorob, cukrovky či rakoviny.
Umělá potravinářská barviva
Umělá potravinářská barviva přidávají pokrmům barvu a lákavý vzhled, čímž cílí zejména na děti. Právě ty by se jim měly vyhnout, protože některé z nich jsou spojovány s rozvojem hyperaktivity, alergií a astmatu.
O která barviva jde?
Jsou jimi např.:
- potravinářská žluť (E110)
- potravinářská červeň (E122, 124)
- potravinářská modř (E132, 133)
- potravinářská čerň (E151)
V některých zemích je používání těchto barviv zakázáno, jinde se nesmějí používat alespoň v dětské výživě.
BHA a BHT
Znáte zkratky BHA a BHT? Butylovaný hydroxyanisol (BHA, E320) a hydroxytoluen (BHT, E321) se přidávají do:
- cereálií
- vepřového sádla a tuku
- žvýkaček
- koláčů
- dortů
- želé
- zpracovaného masa
… za účelem změny barvy, chuti či zabránění žluknutí.
Mezinárodní agentura pro výzkum rakoviny je zařadila do podezřelých karcinogenů, což je jistě silný důvod k tomu, abyste se jim obloukem vyhnuli.
Umělá dochucovadla
Umělá dochucovadla jsou určena k napodobení chuti přírodních ingrediencí.
Obsaženy jsou např. v:
- ochucených jogurtech
- salátových dresincích
- bonbónech
- žvýkačkách
- cukrářských výrobcích
- popcornu
- bramborových a kukuřičných lupíncích
- krekrech
Proč škodí zdraví?
Některé z nich jsou spojeny se zvýšeným rizikem rozvoje Alzheimerovy choroby a symptomy, jakými jsou nevolnost, závratě, bolesti hlavy a únava.
Látky typu MSG
Mezi látky typu MSG patří:
- hydrolyzovaný protein
- autolyzované kvasnice
- glutaman sodný
Pozor tedy na složky, které mají v názvu hydrolyzované a na umělé přísady s proteiny (např. izolát syrovátkové bílkoviny, strukturované proteiny apod.).
Jaký vliv mají na zdraví?
Jsou spojovány s vyrážkami, astmatem, vznikem depresí, výkyvy nálady a přibýváním na váze.
Dusičnan a dusitan sodný (E250)
Dusičnany a dusitany se používají jako konzervanty, aromata a barviva vyskytující se v:
- slaninách
- šunkách
- párcích
- lančmítu
- uzených rybách
- průmyslově zpracovaném mase
Vyhýbat byste se jim měli proto, že jsou považovány za karcinogenní a poškozují játra a slinivku.
Oxid siřičitý (E220)
Oxid siřičitý lze hledat v:
- pivu
- vínu
- nealkoholických nápojích
- sušeném ovoci
- džusech
- octu
- džemech
- grilovacím koření
- polévkách
- zpracovaných bramborových výrobcích
Jak škodí zdraví?
Může způsobovat bolesti hlavy a žaludku, zrudnutí kůže, brnění a další alergické reakce, zhoršovat stav pacientů s astmatem a snižovat tlak.
Vyhnout by se mu měly především děti.