Tradiční česká jídla jsou chutná a my Češi na ně můžeme být náležitě pyšní.
Nevýhodou české kuchyně je, že většina jídel nepatří k těm nejzdravějším. Mnoho Čechů si potrpí na tučné maso, krémové omáčky, knedlíky aj.
Bohužel je mezi námi mnoho lidí potýkajících se s civilizačními chorobami včetně obezity.
Oblíbenou českou kuchyni si však můžeme vychutnat i ve zdravější, odlehčené formě. Při vaření stačí dodržovat několik důležitých, avšak jednoduchých zásad.
Omezené používání tuku
Tuku lze použít méně, než bývá uvedeno v klasických receptech (u kvalitních pánví postačí jen pár kapek), a to i v případě těch sladkých (u bábovek a koláčů použijte třeba mléko, kefír nebo nastrouhané ovoce).
K tukům samozřejmě patří mléčné výrobky jakými jsou smetana (volte 12% místo 33%), sýry (dávejte přednost druhům do 30 % tuku v sušině), nebo také majonéza (ta ale obsahuje prospěšný rostlinný tuk, proto nemusíte mít strach ji použít, jen to s jejím množstvím nepřehánějte, popř. ji můžete nahradit bílým jogurtem nebo zakysanou smetanou).
Zdravější způsob přípravy
Jídla, která jsou v receptech uvedena jako smažená, se dají upéct v troubě. Opět dejte pozor na tuky. Nejvhodnějšími způsoby přípravy potravin jsou vaření v páře, ve vodě a dušení.
Méně bílé mouky, cukru a soli
Před klasickou pšeničnou bílou moukou upřednostněte celozrnnou žitnou apod. Sladit a solit nemusíte tak hojně, jak bývá uvedeno v receptech. Chuť jídla raději zvýrazněte kořením a bylinkami.
Vyvážený poměr proteinů a zeleniny
Pozornost zaměřte na luštěniny, sóju a libové maso. Bůček nebo krkovici vyměňte za kýtu, panenku, případně pečeni. Místo kuřecích stehen zvolte prsa, místo hovězího zadního dejte přednost přednímu. Každé jídlo doplňte porcí zeleniny.
Tradiční české recepty ve fit verzi
Vepřová s knedlíkem a zelím
Místo tučného bůčku zvolte kýtu, zelí nezahušťujte a knedlíky si připravte celozrnné.
Svíčková
Místo jíšky rozmixujte velké množství kořenové zeleniny, šlehačku či zakysanou smetanou nahraďte jogurtem.
Kynuté knedlíky
Nepřehánějte to s maštěním a cukrováním. Místo cukru sáhněte po nastrouhaném kokosu. Ovocem nešetřete.
Tip na zdravý český oběd
Staročeský houbový kuba se sice připravuje se sádlem, ale původně vznikl jako jídlo, které se konzumovalo v době předštědrovečerního bezmasého půstu.
Ingredience:
- 0,5 kg krup
- 300 g sádla
- Cibule
- 50 g sušených hub
- 5 stroužků česneku
- Máslo
- Sůl
- Pepř
- Majoránka
Postup:
- Kroupy spařte vroucí vodou, propláchněte a s trochou sádla uvařte doměkka.
- Mezitím si na sádle orestujte nadrobno nakrájenou cibuli a namočte houby.
- Jakmile jsou kroupy měkké, přidejte k nim cibuli a hříbky, vše dochuťte solí, pepřem, majoránkou a utřeným česnekem.
- Směs vložte do sádlem vymazaného pekáčku a pečte na 180 °C asi půl hodiny.