Vepřová panenka je skvělým doplňkem zdravého jídelníčku. Obsahuje dostatek kvalitních bílkovin a méně tuku v porovnání s jinými druhy vepřového masa.
Občas může být oříšek ji správně připravit a dochutit, proto vám ji dnes představíme ve 3 zdravých receptech.
Vepřová panenka s dýňovým pyré a špenátem
Ingredience:
- 400 g vepřové panenky
- Dýně hokkaido
- 300 g baby špenátu
- Cibule
- Česnek
- Řepkový olej
- Sůl
- Pepř
Postup:
- Panenku odblaňte, očistěte a nakrájejte na centimetrové plátky.
- Pánev rozpalte, přidejte do ní trochu oleje a restujte na něm panenku po obou stranách po dobu dvou minut.
- Orestovanou panenku nechte odpočinout na teplém místě.
- Na oleji si orestujte cibulku s nakrájeným česnekem na plátky, po chvilce k nim přidejte špenát. Vše poduste.
- Mezitím si v hrnci uvařte nakrájenou a vydlabanou dýni, dochuťte ji solí, pepřem a rozmixujte na požadované pyré.
- Hotovou panenku nechte v rychlosti prohřát a servírujte s dýňovým pyré a se špenátem.
Vepřová panenka plněná mozzarellou a rajčaty s kuskusem
Ingredience:
- 500 g vepřové panenky
- 1 mozzarella
- Bazalka
- 150 g sušených rajčat
- 200 g kuskusu
- Řepkový a olivový olej
- 4 ks rajčat
- Sůl
- Pepř
Postup:
- Panenku odblaňte a očistěte.
- Nakrájejte ji na cca 7centimetrové kusy a do každého kusu vyřízněte kapsu.
- Mezitím si nakrájejte mozzarellu, natrhejte bazalku a sušená rajčata.
- Vše smíchejte a směsí naplňte kapsu v panence.
- Kapsu uzavřete pomocí potravinářské jehly nebo provázku a panenku orestujte na pánvi na trošce řepkového oleje.
- Jakmile se maso zatáhne, zakápněte ho trochou olivového oleje, osolte, opepřete a dejte péct do trouby na 190 °C asi na 20 minut.
- Mezitím si uvařte kuskus dle návodu a dochuťte ho rovněž bazalkou, solí a pepřem.
- Hotovou panenku podávejte s kuskusem a nakrájenými čerstvými rajčaty.
Vepřová panenka s kořenovou zeleninou a opečenými brambory
Ingredience:
- 400 g vepřové panenky
- Šťáva z celého citrónu
- 3 lžíce olivového oleje
- Sůl
- Pepř
- 1 stroužek česneku
- Bazalka a oregano
- Brambory
- Kořenová zelenina
- Koření na brambory
- Rukola
Postup:
- Nejdříve si omyjte a nakrájejte brambory a kořenovou zeleninu na stejně velké kousky.
- Zakápněte je olivovým olejem, okořeňte a dejte péct do trouby na 30-45 minut.
- Z oleje, šťávy z citrónu, drceného česneku, bylinek, soli a pepře si vytvořte marinádu na maso.
- Maso dejte do sáčku společně s marinádou, protřepejte ho a marinujte alespoň 1 hodinu.
- Poté panenku orestujte na pánvi, aby se vám maso zatáhlo a pak ji dejte péct do trouby na 200 °C asi na 20 minut.
- Maso se vyplatí kontrolovat teploměrem tak, aby teplota masa nepřesáhla 65 °C anebo kontrolovat, aby šťáva nevytékala růžová, ale čirá. Panenka by měla být uprostřed růžová.
- Podávejte ji s opečenými brambory, kořenovou zeleninou a rukolou.