V dnešní době lidé velmi často diskutují o energetickém příjmu. Zároveň řeší, zda je jejich jídelníček dostatečně vyvážený a bohatý na všechny důležité živiny.
Někteří počítají sacharidy, tuky a bílkoviny, ale na vlákninu zpravidla zapomínají. Přitom právě vláknina má v jídelníčku nezastupitelnou roli.
Co je vláknina?
Jde o polysacharidy jakými jsou například celulóza, lignin, pektin, agar nebo inulin. Některé z nich jsou rozpustné, jiné ne.
Rozpustná vláknina působí v organismu jako potrava pro hodné bakterie, které se podílejí také na zažívání a imunitě.
Nerozpustná vláknina prochází trávicím traktem v nezměněné podobě a plní funkci kartáče, který napomáhá čistit střeva.
Kolik jí denně přijmout?
Dospělý člověk by měl přijmout zhruba 25-30 g vlákniny za den. Statistiky však ukazují, že realita je poněkud jiná. Většina lidí jí má v jídelníčku alarmující nedostatek.
Nedostatek vlákniny v jídelníčku může vést k poruchám zažívání a celkovému poškození zdraví.
Signály nedostatku vlákniny v jídelníčku
- Zácpa a další poruchy zažívání
- Hemoroidy
- Ateroskleróza a srdečně-cévní choroby
- Rakovina tlustého střeva
- Diabetes a metabolický syndrom
- Nárůst hmotnosti, obezita
Kde ji hledat?
Nejcennější zdroje vlákniny
- Otruby
- Luštěniny
- Ořechy
- Celozrnné obiloviny a výrobky z nich (pečivo, těstoviny).
- Ovoce
- Zelenina
Abyste zajistili dostatečný přísun vlákniny z různých zdrojů, přidávejte zeleninu nebo ovoce ke každému jídlu, nahraďte některé potraviny celozrnnými variantami a alespoň 2-3x týdne konzumujte luštěniny.
Pokud chcete zjistit, zda je váš příjem vlákniny dostačující, zapisujte si jídelníček do některé z dostupných online aplikací.