Třešně jsou symbolem léta, ale také elixírem pevného zdraví. Nutriční hodnoty mají ukázkové: 100 g třešní obsahuje jen cca 12 g sacharidů, 1,1 g bílkovin a 0,2 g tuku.
Ukrývají v sobě řadu vitamínů (A, B kromě B12, C, E), minerálů (draslík, fosfor, hořčík, jód, křemík, vápník, zinek, železo), antioxidantů a vlákninu.
Do diety s nimi
Jsou sladké, však ideální ke konzumaci v redukčním období. Složeny jsou převážně z vody, mají zanedbatelný podíl fruktózy a nízký glykemický index. Nevyvolávají chuť po sladkém, a stejně tak nenavozují pocit hladu, jako jiné druhy ovoce.
Třešně jsou doporučované ke konzumaci lidem s artrózou, dnou, revmatoidní artritidou, arteriosklerózou, chronickou zácpou, nebo také rakovinou.
Chuťově vyniknou v ovocných koláčích, muffinech, džemech i kompotech. Nebojte se je však přidat i do slaných jídel, které příjemně obzvláštní.
Slaný koláč s třešněmi a kozím sýrem
Ingredience:
- 200 g celozrnné špaldové mouky
- 100 g olivového oleje
- 4 vejce
- Špetka himalájské soli
- Špetka pepře
- 250 g čerstvého kozího sýra
- 250 g jiného krémového sýra
- Snítka čerstvého rozmarýnu
- Hrst třešní
Postup:
- Z mouky, oleje, 1 vejce a soli vypracujte hladké těsto.
- Těsto zabalte do potravinářské fólie a dejte ho odležet alespoň na hodinu do lednice.
- Mezitím si vyšlehejte sýry a zbylá vejce do krémové konzistence.
- Přidejte pepř, rozmarýn, a nakonec i omyté a vypeckované třešně.
- Těsto vyválejte na tenký plát, přendejte jej do nepřilnavé formy a propíchněte jej vidličkou.
- Poté dejte korpus předpéct do předehřáté trouby na 200 °C cca na 10 minut.
- Předpečený korpus zalijte sýrovo-třešnovou náplní a vložte opět do trouby na 30-45 minut.
- Koláč podávejte mírně vychlazený.
Třešňová bublanina z ovesných vloček
Ingredience:
- 400 g ovesných vloček
- 400 ml rostlinného mléka
- 2 celá vejce + 2 bílky
- 120 ml kokosového oleje
- 40 g datlového sirupu
- 2 lžičky kypřícího prášku do pečiva bez fosfátů
- 400 g třešní
- Špetka himalájské soli
Postup:
- V míse vyšlehejte mléko s datlovým sirupem, olejem a vejci.
- Část vloček rozmixujte, část ponechte v celku.
- Bílky vyšlehejte v sníh.
- K tekuté směsi přisypte suché ingredience.
- Nakonec do těsta opatrně zapracujte sníh.
- Vypracované těsto přelijte do nepřilnavé formy na pečení. Navrch naskládejte omyté a vypeckované třešně.
- Bublaninu dejte péct do předehřáté trouby na 180 °C cca na 35-45 minut do zezlátnutí.