Odkud pochází chřest? V Čechách se pěstoval již před desítkami let. Dnes je oblíbený zejména v Německu a Nizozemí.
V naší zemi nejčastěji narazíte na tři druhy chřestu: bílý, zelený a fialový.
Proč jíst chřest?
- má nízkou energetickou hodnotu
- vykazuje vysoký obsah vitamínu C a E
- pyšní se vysokým obsahem kyseliny listové, draslíku a antioxidantů
Jak poznáte kvalitní chřest?
- nepodaří se vám jej ohnout
- není zapařený
- není vlhký
- není zašedlý
- není nahnědlý
- nezapáchá
- hlavičky má pevně sevřené
Moderní doba s sebou přináší nové možnosti jeho úpravy. Pro zachování sytě zelené barvy chřestu jej v krátkosti povařte a následně prudce zchlaďte. Chřest můžete také restovat, grilovat nebo zapékat.
Chřestový salát s tabboulehem a koprem
Ingredience:
- Hrnek tabboulehu v suchém stavu
- 4 stonky bílého chřestu
- 1 menší svazek ředkviček
- 1 ks jarní cibulky s natí
- 150 g kozího sýra
- 2 lžíce kvalitního panenského olivového oleje
- 2 snítky čerstvého kopru
- 2 hrsti polníčku
- Šťáva z ½ citrónu
- Špetka barevného pepře
Postup:
- Tabbouleh uvařte dle návodu. Uvařený a scezený jej nechte vychladnout.
- Kozí sýr nakrájejte na kostičky.
- Chřest zbavte dřevnatých konců a dejte jej blanšírovat na max. 8-10 minut do vroucí vody. Poté jej prudce zchlaďte, osušte a nakrájejte na kousky stejné velikosti, jako v případě kozího sýra.
- Ředkvičky očistěte a nakrájejte na kolečka.
- Cibulku nakrájejte nadrobno.
- Kopr nasekejte najemno.
- Všechny ingredience smíchejte dohromady, okořeňte, zalijte citrónovou šťávou a pokapejte olejem.
- Salát podávejte vychlazený s kouskem celozrnného pečiva.
Letní quinoa s chřestem a domácí zeleninou
Ingredience:
- Hrnek quinoy v suchém stavu
- 3 stonky zeleného chřestu
- 2 ks jarní cibulky s natí
- 3 ředkvičky
- 1 mrkev
- 1 vejce
- Lžíce pesta z medvědího česneku
- Šťáva z ½ citrónu
- Čerstvá bazalka
- Špetka himalájské soli
Postup:
- Quinou uvařte dle návodu. Uvařenou a scezenou ji nechte vychladnout.
- Chřest zbavte dřevnatých konců a dejte jej blanšírovat na max. 8-10 minut do vroucí vody. Poté jej prudce zchlaďte, osušte a nakrájejte na malé kousky.
- Vejce uvařte natvrdo.
- Ostatní zeleninu očistěte (mrkev oškrábejte) a nakrájejte na stejně velké kousky.
- Bazalku nasekejte najemno.
- Na nepřilnavé pánvi na trošce vody krátce orestujte cibulku s ředkvičkami a mrkví.
- Orestovanou zeleninu přihoďte ke quinoe, přidejte chřest, na malé kousky nakrájené vejce, vše zakápněte citrónovou šťávou, posypte bazalkou, osolte a promíchejte spolu s pestem.
- Zeleninovou quinou podávejte vychlazenou.
Chřestový quiche
Ingredience (korpus):
- 200 g špaldové mouky
- 100 g studeného másla
- 1 vaječný žloutek
- Špetka himalájské soli
Ingredience (náplň):
- 300 g mascarpone
- 150 g sýru typu Gruyère
- 1 avokádo
- 3 vejce
- 7 stonků fialového chřestu
- Sušené bylinky (oregano, tymián, šalvěj)
- Špetka himalájské soli
- Špetka bílého pepře
Postup:
- Mouku prosejte a rukama do ní zapracujte studené máslo.
- Ke vzniklé drobence přidejte žloutek, sůl a dle potřeby přilévejte studenou vodu.
- Vypracujte hladké těsto, zabalte ho do potravinové folie a dejte na chvilku do lednice.
- Chřest zbavte dřevnatých konců a dejte jej blanšírovat na max. 8 minut do vroucí vody. Poté jej prudce zchlaďte a osušte.
- Mascarpone, avokádo, vejce, bylinky, sůl a pepř rozmixujte.
- Sýr nastrouhejte najemno.
- Těsto vyválejte na pečicím papíru na tenký plát a přeneste jej do koláčové formy, dno propíchejte vidličkou.
- Korpus dejte předpéct do předehřáté trouby na 200 °C cca na 10 minut.
- Předpečený korpus zalijte připravenou náplní. Na ni rozložte uvařený chřest a vše zasypte nastrouhaným sýrem.
- Quiche pečte dalších cca 25-30 minut dozlatova.