vyzkoušejte týden zdarma

Recepty z chřestu, které musíte vyzkoušet Zpět na seznam článků

Odkud pochází chřest? V Čechách se pěstoval již před desítkami let. Dnes je oblíbený zejména v Německu a Nizozemí.

V naší zemi nejčastěji narazíte na tři druhy chřestu: bílý, zelený a fialový.

Proč jíst chřest?

  • má nízkou energetickou hodnotu
  • vykazuje vysoký obsah vitamínu C a E
  • pyšní se vysokým obsahem kyseliny listové, draslíku a antioxidantů

Jak poznáte kvalitní chřest?

  • nepodaří se vám jej ohnout
  • není zapařený
  • není vlhký
  • není zašedlý
  • není nahnědlý
  • nezapáchá
  • hlavičky má pevně sevřené

 

Moderní doba s sebou přináší nové možnosti jeho úpravy. Pro zachování sytě zelené barvy chřestu jej v krátkosti povařte a následně prudce zchlaďte. Chřest můžete také restovat, grilovat nebo zapékat.

Chřestový salát s tabboulehem a koprem

Ingredience:

  • Hrnek tabboulehu v suchém stavu
  • 4 stonky bílého chřestu
  • 1 menší svazek ředkviček
  • 1 ks jarní cibulky s natí
  • 150 g kozího sýra
  • 2 lžíce kvalitního panenského olivového oleje
  • 2 snítky čerstvého kopru
  • 2 hrsti polníčku
  • Šťáva z ½ citrónu
  • Špetka barevného pepře

 

Postup:

  1. Tabbouleh uvařte dle návodu. Uvařený a scezený jej nechte vychladnout.
  2. Kozí sýr nakrájejte na kostičky.
  3. Chřest zbavte dřevnatých konců a dejte jej blanšírovat na max. 8-10 minut do vroucí vody. Poté jej prudce zchlaďte, osušte a nakrájejte na kousky stejné velikosti, jako v případě kozího sýra.
  4. Ředkvičky očistěte a nakrájejte na kolečka.
  5. Cibulku nakrájejte nadrobno.
  6. Kopr nasekejte najemno.
  7. Všechny ingredience smíchejte dohromady, okořeňte, zalijte citrónovou šťávou a pokapejte olejem.
  8. Salát podávejte vychlazený s kouskem celozrnného pečiva.

Letní quinoa s chřestem a domácí zeleninou

Ingredience:

  • Hrnek quinoy v suchém stavu
  • 3 stonky zeleného chřestu
  • 2 ks jarní cibulky s natí
  • 3 ředkvičky
  • 1 mrkev
  • 1 vejce
  • Lžíce pesta z medvědího česneku
  • Šťáva z ½ citrónu
  • Čerstvá bazalka
  • Špetka himalájské soli

 

Postup:

  1. Quinou uvařte dle návodu. Uvařenou a scezenou ji nechte vychladnout.
  2. Chřest zbavte dřevnatých konců a dejte jej blanšírovat na max. 8-10 minut do vroucí vody. Poté jej prudce zchlaďte, osušte a nakrájejte na malé kousky.
  3. Vejce uvařte natvrdo.
  4. Ostatní zeleninu očistěte (mrkev oškrábejte) a nakrájejte na stejně velké kousky.
  5. Bazalku nasekejte najemno.
  6. Na nepřilnavé pánvi na trošce vody krátce orestujte cibulku s ředkvičkami a mrkví.
  7. Orestovanou zeleninu přihoďte ke quinoe, přidejte chřest, na malé kousky nakrájené vejce, vše zakápněte citrónovou šťávou, posypte bazalkou, osolte a promíchejte spolu s pestem.
  8. Zeleninovou quinou podávejte vychlazenou.

Chřestový quiche

Ingredience (korpus):

  • 200 g špaldové mouky
  • 100 g studeného másla
  • 1 vaječný žloutek
  • Špetka himalájské soli

Ingredience (náplň):

  • 300 g mascarpone
  • 150 g sýru typu Gruyère
  • 1 avokádo
  • 3 vejce
  • 7 stonků fialového chřestu
  • Sušené bylinky (oregano, tymián, šalvěj)
  • Špetka himalájské soli
  • Špetka bílého pepře

 

Postup:

  1. Mouku prosejte a rukama do ní zapracujte studené máslo.
  2. Ke vzniklé drobence přidejte žloutek, sůl a dle potřeby přilévejte studenou vodu.
  3. Vypracujte hladké těsto, zabalte ho do potravinové folie a dejte na chvilku do lednice.
  4. Chřest zbavte dřevnatých konců a dejte jej blanšírovat na max. 8 minut do vroucí vody. Poté jej prudce zchlaďte a osušte.
  5. Mascarpone, avokádo, vejce, bylinky, sůl a pepř rozmixujte.
  6. Sýr nastrouhejte najemno.
  7. Těsto vyválejte na pečicím papíru na tenký plát a přeneste jej do koláčové formy, dno propíchejte vidličkou.
  8. Korpus dejte předpéct do předehřáté trouby na 200 °C cca na 10 minut.
  9. Předpečený korpus zalijte připravenou náplní. Na ni rozložte uvařený chřest a vše zasypte nastrouhaným sýrem.
  10. Quiche pečte dalších cca 25-30 minut dozlatova.

Co si přečíst dál?

Plavání a jeho vliv na zdraví

Proč si zamilovat plavání? Tento sport zlepší vaši kondici i zdraví. Plavání má pozitivní vliv na srdeční činnost, klouby a […]

Potraviny zdravé pouze na pohled

Vypadají jako zdravé, ale opak je pravdou. Obsahují nadbytek jednoduchých cukrů, nasycených tuků a jiných látek, které zdraví jednoznačně škodí. Možná […]

Co nedělat, když chcete zhubnout

Zdravé a úspěšné hubnutí vyžaduje odhodlání, soustředění, motivaci, odříkání a rozhodnutí držet se určeného plánu. Na cestě za vysněnou postavou je […]

  1. 1. Vyplníte formulář
  2. 2. Zavoláme Vám a potvrdíme termín první lekce
  3. 3. Přijdete si zacvičit

Všechny články Přečtěte si

Plavání a jeho vliv na zdraví

Proč si zamilovat plavání? Tento sport zlepší vaši kondici i zdraví. Plavání má pozitivní vliv na srdeční činnost, klouby a […]

Potraviny zdravé pouze na pohled

Vypadají jako zdravé, ale opak je pravdou. Obsahují nadbytek jednoduchých cukrů, nasycených tuků a jiných látek, které zdraví jednoznačně škodí. Možná […]

Contours Fitness Club pro ženy v médiích