Poke bowl je zdravý, nápaditý, barevný a samozřejmě chutný pokrm. Podobá se sushi a pochází z Havaje. Zde si ho oblíbili místní rybáři a surfaři jako vydatnou zdravou svačinu.
V novém tisíciletí se však jeho popularita rozšířila také do jiných částí světa, a i v některých českých městech můžete najít tzv. poke houses, tedy restaurace specializované na podávání tohoto jídla.
Pochopitelně si ho lze připravit i doma, postup není vůbec složitý. Recepty se liší, ovšem základ zůstává stejný.
Hlavními ingrediencemi jsou:
- rýže
- mořské ryby
- zelenina
- ovoce
- sójová omáčka
- mořské řasy
- bylinky
Něco málo o původu poke bowl
Na Havaji patří mezi oblíbená tradiční jídla mezi místními rybáři a surfaři. Slovo „poke“ znamená v překladu řezat či krájet, protože nejdůležitější složkou tohoto pokrmu jsou syrové, marinované ryby nakrájené na kostky.
Jídlo vlastně vzniklo ze zbytků, které rybáři odřezali ze svých úlovků a rovnou je snědli jako rychlou svačinu ještě když byli na moři.
Slovo „bowl“ je anglicky a znamená to mísa. Užívá se též název „ahi poke“ (ahi je havajské jméno tuňáka žlutoploutvého).
Proč se stal poke bowl tak oblíbeným?
Je to především proto, že jeho příprava je jednoduchá a můžete vyzkoušet celou řadu variant podle svých preferencí.
Velkou roli hraje také to, že jde o velmi zdravé jídlo, bohaté na libové bílkoviny a omega mastné kyseliny z ryb. Zdraví prospěšné jsou samozřejmě i ostatní ingredience (rýže, zelenina, mořské řasy…).
Pokrm je populární jako součást fitness jídelníčku a vhodný třeba po tréninku.
Jaké ingredience použít?
Tradičně by to měl být tuňák žlutoploutvý, popř. chobotnice, ale v našich podmínkách lze zvolit jiný druh tuňáka, popř. lososa, krevety nebo kanice.
Pokud vás syrové ryby nelákají, dají se zcela vynechat a nahradit vařeným krabem, tofu či kuřetem.
Jako základ se obvykle používá jasmínové rýže, mohou to být rovněž nudle nebo salát z mořských řas.
Další na řadě je zelenina a různá dochucovadla. Možnosti jsou skoro nekonečné: avokádo, mango, okurky, edamame (nezralé sójové boby), zelená cibule, zázvor či wasabi.
Nakonec nezapomeňte na omáčku: většinou se dává klasická sójová omáčka, další volbou jsou např. ponzu (citrusová sójová zálivka), pikantní pasta z černých fazolí, popř. sriracha (pálivá omáčka obsahující chilli papričky a česnek).
Ukázkový recept: Poke bowl s lososem (nebo tuňákem)
Ingredience:
- ¾ šálku jasmínové případně sushi rýže
- ½ kg divokého, čerstvého, pokud možno syrového lososa či tuňáka
- ½ šálku vyloupaných lusků edamame
- 4 ředkvičky nakrájené na tenké plátky
- 1 šálek fialového zelí nakrájeného na tenké plátky
- ½ šálku salátu wakame (druh mořských řas)
- 1 lžíce opečených sezamových semínek
- Nakládaný zázvor nebo wasabi
- 1 lžíce sójové omáčky
- 1 lžička sezamového oleje
- Chilli vločky
- ¼ šálku nakrájené zelené cibule
- 2 lžíce nasekané pečené chaluhy
Postup:
- Uvařte rýži a připravte si zeleninu a omáčku ze sójové omáčky, sezamového oleje, chilli, cibule a chaluhy.
- Rybu nakrájejte na kostky o velikosti cca 2,5 cm a smíchejte s omáčkou.
- Do středně velké misky dejte uvařenou rýži a na ni naskládejte smíchané připravené ingredience.
- Rovnoměrně zamíchejte, podle potřeby a chuti přidejte přísady do omáčky.
- Úplně nakonec přidejte ředkvičky a zasypte sezamem.