Smažené bramborové lupínky se řadí k nejoblíbenějším pochoutkám vůbec. Mnoho lidí jim snadno podléhá a někteří jsou na jejich chuti dokonce závislí.
Problém je, že se svým vysokým obsahem kalorií a nadbytkem soli patří mezi nezdravou, průmyslově zpracovanou potravinu a jejich nepřiměřená konzumace negativně ovlivňuje lidské zdraví.
Bohužel jsou k dostání téměř všude, což může být pro někoho, kdo chce s jejich konzumací přestat, obtížné.
Dobrou zprávou však je, že se chipsů člověk nemusí vzdávat, a přesto může jíst zdravě. Jak je to možné? Stačí si je podomácku vyrobit, upéct nikoli usmažit. Pečené chipsy zdraví ani postavě neuškodí.
Připravit si je lze z brambor, ovoce, zeleniny, kokosových lupínků nebo třeba kukuřičných tortill. Fantazii se meze nekladou. Stačí nápad, správné ingredience a můžete se pustit do jejich přípravy!
Kapustové s příchutí nachos
Ingredience:
- 350 g kadeřavé kapusty
- 100 g kešu ořechů
- 1/3 hrnku červené papriky nakrájené na kostičky
- 2 lžíce lahůdkového droždí
- 2 lžičky citrónové šťávy
- 1 lžíce řepkového oleje
- 1 stroužek česneku
- Špetka himalájské soli
- ¼ lžičky mletého černého pepře
- ¼ lžičky kajenského pepře dle chute
Postup:
- Listy kapusty opláchněte, osušte a zbavte řapíků. Poté je rozkrájejte na cca 5-7 cm široké kousky.
- V kuchyňském mixéru smíchejte ořechy, papriku, droždí, citrónovou šťávu, olej, česnek, sůl a oba druhy pepřů.
- Kapustové listy vložte do mísy a zalijte připravenou zálivkou. Důkladně je v ní namočte z obou stran.
- Poté je rozprostřete na plech vyložený pečicím papírem a pečte je v předehřáté troubě na 110 °C cca 30 minut dokřupava. Při pečení je alespoň jednou obraťte.
Kukuřičné s parmezánovou drobenkou
Ingredience:
- 10 kukuřičných tortill
- 3 lžíce řepkového oleje
- 2 lžíce lahůdkového droždí
- 1 lžíce najemno nastrouhaného parmezánu
- 1 lžička mletého chilli
- 1 lžička sladké papriky
- Špetka himalájské soli
- ½ lžičky římského kmínu
- ½ lžičky sušeného česneku
- ½ lžičky sušené cibule
- Špetka kajenského pepře
Postup:
- Tortilly položte na sebe a rozkrájejte je na 6 výsečí.
- Droždí, sýr, chilli, papriku, sůl, kmín, česnek, cibuli a pepř smíchejte, nejlépe v kuchyňském mixéru.
- Kousky tortill pokapejte olejem z obou stran a obalte je ve vzniklém prášku z koření.
- Obalené tortilly položte na mřížku, příp. na plech vyložený pečicím papírem a pečte je v troubě při 170 °C do zezlátnutí. Doba pečení se liší v závislosti na typu trouby, proto je průběžně kontrolujte, aby se vám nespálily.
Jablečné, sladko-pikantní chuti
Ingredience:
- 3-4 jablka
- 1 ¼ hrnku kokosového cukru
- 1 ¼ hrnku vody
- Šťáva ze 2 citrónů
- 1 lžička vanilkového extraktu
- ¾ lžičky mleté skořice
- ¾ lžičky mletého zázvoru
- ¼ lžičky mletého muškátového oříšku
- Špetka himalájské soli
- ¼ lžičky mletého černého pepře dle chuti
Postup:
- V hrnci smíchejte cukr, vodu, citrónovou šťávu a vanilkový extrakt.
- Směs přiveďte k varu a 2-3 minuty míchejte, dokud se cukr nerozpustí.
- Sirup přelijte do misky a nechte ho mírně vychladnout.
- V jiné misce smíchejte zbylé ingredience vyjma jablek.
- Jablka zbavte jader a nakrájejte je na stejně tenké plátky, ideálně o šířce 1-3 mm.
- Plátky jablek namáčejte v teplém sirupu, poté je položte na tácy sušičky (v případě pečení na mřížku) a sušte je při teplotě 60 °C cca 6-12 hodin. Doba sušení závisí na druhu jablek, typu sušičky, tloušťce plátků atp. V troubě je pečte na cca 170 °C dokřupava.