Přecházíte na zdravý způsob stravování? Pak se nemusíte vzdávat moučníků, které jste si v dětství oblíbili.
Zkuste pouze vyměnit pár ingrediencí za jejich zdravější varianty s nižšími kaloriemi. Výsledkem bude stejně dobrý moučník s lepšími nutričními hodnotami.
Strouhaný koláč s tvarohem
Ingredience (na korpus):
- 200 g ovesných vloček
- 40 g holandského kakaa
- 30 ml javorového sirupu
- 1 ½ lžičky kypřícího prášku do pečiva
- Špetka soli
- 100 ml ovesného mléka
- 50 ml kokosového oleje
- 2 vejce
Ingredience (na náplň):
- 1 ½ vaničky polotučného tvarohu
- 280 g bílého jogurtu řeckého typu
- 50 ml javorového sirupu
Postup:
- Ingredience na korpus společně zpracujte v těsto.
- Polovinu těsta dejte vychladit do lednice, druhou polovinu do mrazáku.
- Ingredience na náplň důkladně promíchejte.
- Těsto z lednice přendejte na plech vyložený pečicím papírem a prsty ho rovnoměrně vtlačte po celé jeho ploše.
- Na korpus nalijte náplň a na ni nastrouhejte ztuhlé těsto z mrazáku.
- Koláč pečte v předehřáté troubě na 170-180 °C cca 35-40 minut.
- Jezte ho vychlazený.
Rýžový nákyp s ovocem
Ingredience:
- 300 g kulatozrnné rýže
- 400 ml kokosového mléka
- 220 ml vody
- 4 vejce
- 50 g datlového sirupu
- 25 g kokosového oleje
- 200 g ovoce
Postup:
- Rýži důkladně propláchněte, zalijte mlékem a přiveďte k varu.
- Postupně do ní dolévejte vodu dle potřeby a za stálého míchání ji zhruba po 30 minutách odstavte.
- Uvařenou rýži nechte vychladnout při pokojové teplotě.
- Do vychlazené rýže přilijte olej.
- Dále do ní přidejte žloutky vyšlehané s javorovým sirupem.
- V závěru do ní opatrně přimíchejte sníh z bílků.
- Polovinu směsi přelijte do formy vyložené pečicím papírem.
- Navrch spodní vrstvy poklaďte vaše oblíbené ovoce a zakryjte ho druhou polovinou směsi.
- Nákyp pečte v předehřáté troubě na 170 °C cca 35 minut do zezlátnutí.
- Servírujte ho teplý.
Žemlovka s jablky a rozinkami
Ingredience:
- 250 g chleba tmavého, celozrnného chleba
- 200 ml rýžového mléka
- 1 ½ vaničky polotučného tvarohu
- 30 g javorového sirupu
- 2 vejce
- Hrst nesířených rozinek
- 250 g jablek zbavených slupky
- 1 lžíce skořice
Postup:
- Chléb nakrájejte na malé kostičky a zalijte je polovinou mléka.
- Tvaroh smíchejte se žloutky a sirupem.
- Jakmile chléb nasákne mléko, přendejte jeho část do zapékací mísy vyložené pečicím papírem a rozprostřete na něj polovinu tvarohu.
- Na vrstvu tvarohu dejte na najemno pokrájená jablka, rozinky a ovoce poprašte skořici. Opakujte 2x.
- Nakonec vše přikryjte zbylou částí chleba a přelijte druhou polovinou mléka.
- Obsah misky přiklopte a vložte do předehřáté trouby na 170 °C na cca 35 minut.
- Zhruba 20 minut před koncem žemlovku potřete vyšlehaným sněhem z bílků.
- Podávejte ji teplou.