Tradiční velikonoční mazanec má rád snad úplně každý. Pokud však vyznáváte zdravý životní styl, možná vás bude zajímat, jak si tento klasický pokrm vychutnat v jeho odlehčenější podobě.
Inspirujte se naším receptem a překvapte rodinu velikonočním fit mazancem. Věřte, že málokdo pozná rozdíl v chuti!
Fit velikonoční mazanec
Ingredience:
- 500 g celozrnné nebo špaldové mouky
- 250 ml polotučného mléka
- 1 kostička droždí
- 100 g másla
- 2 žloutky a 1 celé vejce
- 80 g nedoslazovaných rozinek
- 100 g plátkových mandlí
- špetka soli
- med nebo stévie na doslazení
- citrónová kůra
- 1 čl třtinového cukru do kvásku
Postup:
- Nejprve si vyrobte kvásek tak, že do vlažného mléka v misce rozdrobte droždí. Misku odložte na teplé místo a nechejte vzejít kvásek.
- V míse si mezitím smíchejte mouku se špetkou soli a citrónovou kůrou, přidejte polovinu mandlí a rozinky.
- Do sypké směsi vmíchejte kvásek, rozpuštěné máslo a žloutky.
- Pořádně promíchejte a vypracujte těsto, které by nemělo být příliš tekuté.
- Těsto poté nechejte v míse, přikryjte utěrkou a odložte na teplé místo kynout asi na hodinu, přičemž těsto tak dva až třikrát v průběhu zkontrolujte a znovu propracujte.
- Z těsta vytvořte dva nebo tři menší mazance a položte na plech vyložený pečícím papírem.
- Poté nechejte ještě chvíli dokynout.
- Až budou mazance dostatečně vykynuté, vytvořte na povrchu nožem zářezy, potřete je rozšlehaným vejcem a posypte plátky mandlí.
- Mazance pečte při 180 stupních celsia asi 15 minut, poté snižte teplotu a dopečte je dozlatova, cca 25 minut.
- Upečené mazance nechejte vychladnout a poté je můžete podávat!
TIP: Mazance jsou ideální k velikonoční snídani, potřené domácím džemem bez přidaného cukru.