Jistě víte, že diety, především ty striktní, jsou nesmyslné a mnohdy zdraví škodlivé. Při jejich dodržování nedodáte tělu všechny potřebné živiny, které ke správnému fungování potřebuje. Nevyhnete se navíc ani jojo efektu, jež je spojen s návratem k původnímu způsobu stravování.
Proč se donekonečna trápit v začarovaném kruhu diet a raději si jídlo neužít? Bylo by fajn dát si bez obav vše, na co máte chuť, nemyslíte? Právě toho docílíte zavedením principu 80/20.
Na tento způsob stravování nedají dopustit ani mnohé zahraniční celebrity. Právě díky němu konečně porozuměly zdravému způsobu života. Přestaňte se i vy věčně omezovat a začněte si jídlo bez výčitek a naplno vychutnávat!
Osvobození nazvané 80/20
Způsob stravování je jednoduchý, porozumí mu i úplní začátečníci. Nemusíte se orientovat v energetických hodnotách, stejně tak vám odpadá starost s počítáním kalorií. Stačí jediné, dodržovat stanovený poměr.
Jednoduše řečeno, za předpokladu, že 80 % vašeho jídelníčku bude složeno ze zdravých potravin, zbylých 20 % mohou zastupovat nezdravé pochutiny všeho druhu. Pokud tedy konzumujete tři zdravá, nutričně vyvážená jídla denně, můžete si čtyři nezdravá jídla týdně bez výčitek dopřát. Pakliže jíte 5x denně, počet nezdravých laskomin se rázem zvýší na 7 menších porcí týdně.
Co si představit pod číslem 80?
Zdravá, nutričně vyvážená strava, je pojem pro mnohé neznámý, nejasný. Obecně je jí namysli skupina potravin, jakými jsou: libové maso, neslazené mléčné výrobky, celozrnné produkty, luštěniny, ořechy, semena, dostatek ovoce a zeleniny.
Stejně důležitá jako jednotlivé potraviny je i samotná úprava jídla. Místo smažení a fritování dejte přednost vaření (ve vodě i na páře), pečení, případně grilování. Používejte pečicí papír a nádobí s nepřilnavým povrchem.
Na talíři je důležité zastoupení všech makroživin (bílkovin, sacharidů, tuků). Střídejte oba typy bílkovin, jak ty živočišného původu, tak i ty rostlinného. Co se týče sacharidů, přednost dejte komplexním sacharidům. Tuky vybírejte kvalitní, převážně rostlinného původu.
Jezte menší porce, v klidném tempu. Nehltejte a každé sousto pořádně rozžvýkejte.
Osvojení tohoto pravidla je velmi snadné. Nejedná se o dietu, ale životní styl a jakousi příručku k dlouhodobému zdraví.