V poslední době je módou odvracet se od tradičních masitých jídel. Mnoho lidí se začíná zajímat o druhy stravování, které maso významně omezují nebo úplně vyřazují. Je ale dobré dělat z něj nepřítele?
Zrovna hovězí maso nepatří k nejdietnějším, i přesto poskytuje tělu mnoho důležitých živin a dá se připravit tak, že jej můžete s mírou zařadit do vašeho fitness jídelníčku.
Nutriční výhody hovězího
Hovězí maso je bohaté na železo, zinek a selen, tedy minerály významné pro celkové zdraví. Dále v něm najdete vitamín B6 a B12, který vegetariáni musí získávat z jiných zdrojů. Živočišné zdroje B12 jsou však považovány za ty nejlepší!
Co se týče tuků, obsahuje především polynenasycené mastné kyseliny, které jsou prevencí proti rozvoji aterosklerózy a mají anti-trombotické a protizánětlivé účinky. Studie rovněž naznačují, že tento typ kyselin je vhodný v období těhotenství.
Příprava hovězího
Maso očistěte (stačí vlhkým hadříkem, v případě silnějšího znečištění pod tekoucí vodou, ne však dlouho, jinak ztratí cenné látky). Už ze syrového osušeného masa odstraňte šlachy, blány, zbytky kostí a chrupavek, přebytečný tuk aj.
Hovězí se připravuje především vařené, dušené a pečené. Lze z něj uvařit polévku, guláš, roštěnku či sekanou. Velmi oblíbené je i v mleté podobě.
5 receptů, které jsou dietní, výživné, chutné a zdravé zároveň
Hovězí v mrkvi
Ingredience:
- 400 g plece
- 400 g mrkve
- 40 g másla
- 20 g hladké mouky
- petrželka
- sůl
Postup:
- Maso nakrájejte na stejně velké kousky.
- Vložte do kastrolu s trochou rozpuštěného másla a po všech stranách krátce osmahněte.
- Podlijte naběračkou horké vody a duste.
- Zbylé máslo rozpusťte v kastrolku na plotně, přisypte mouku a za stálého míchání připravte světlou jíšku.
- K poloměkkému masu přidejte nastrouhanou nebo nadrobno nakrájenou mrkev, jíšku a doduste vše do měkka.
- Nakonec dochuťte sekanou petrželkou a solí.
Dušené hovězí s fazolkami
Ingredience:
- 400 g plece nebo kýty
- 400 g sterilovaných či zmrazených fazolek
- 60 g cibule
- 40 g másla nebo rostlinného tuku
- 20 g hladké mouky
- 1 pl rajčatového protlaku
- mletý pepř
- sůl
Postup:
- Maso nakrájejte na stejně velké kousky a poprašte moukou.
- Vložte do kastrolu se zahřátým máslem (tukem) a lehce osmahněte.
- Poté maso vařečkou shrňte na jednu stranu, do másla vsypte na jemno nasekanou cibuli a osmahněte dorůžova.
- Zalijte šálkem horké vody či vývaru z kostí, přiklopte pokličkou a duste.
- K téměř měkkému masu přidejte nakrájené fazolky, protlak, osolte, opepřete a doduste vše do měkka.
Steak se špenátem
Ingredience:
- 85 g steaku
- šťáva z 1 citrónu
- 1 pl olivového oleje
- 2 pl vlašských ořechů
- 1 čl dijonské hořčice
- 3 šálky baby špenátu
Postup:
- Středně propečený (medium) steak (teplota středu je asi 55o) nakrájejte na plátky.
- V mixéru nebo mini robotovi smíchejte citrónovou šťávu, olej, ořechy a hořčici, aby vznikla zálivka.
- Promíchejte ji se špenátem a steakem, podávejte s celozrnným pečivem.
Burger se zeleninou a sýrem
Ingredience:
- 1 rozšlehaný bílek
- 2 pl vody
- strouhanka
- mrkev
- cibule
- sladká paprika (vše ¼ šálku, najemno nakrájené)
- 2 pl nastrouhaného parmazánu
- 500 g libového mletého masa
- 6 celozrnných žemlí
- sůl
- pepř
Postup:
- Smíchejte všechny ingredience ve velké míse a dobře promíchejte.
- Vzniklou směs vytvarujte do cca 4 cm tlustých karbanátků.
- Grilujte na roštu s olejem, dokud nezůstane žádné růžové místo.
- Burgery podávejte s žemlemi, dle chuti lze přidat např. ještě mrkev, růžičkovou kapustu, listový salát, rajčata anebo červenou cibuli.
Čínské hovězí
Ingredience:
- 100 g svíčkové
- 50 g brokolice
- 50 g sterilovaných žampionů
- stroužek česneku
- cibule
- mrkev
- 1 čl sójové omáčky
- kari
- sůl
- pepř
Postup:
- Maso a zeleninu nakrájejte na kousky a utřete česnek.
- Na rostlinném oleji osmahněte maso, přidejte sójovou omáčku, česnek, zeleninu a žampiony, osolte, opepřete, dochuťte kari a pod pokličkou duste doměkka.
- Hodí se nejlépe k rýži.