Čas Vánoc právě nadešel. K němu samozřejmě patří i pečení nejrůznějších druhů sladkého, kterému každý rok málokdo odolá.
Vánoční cukroví ale povětšinou patří k energeticky bohatým pochutinám. Pokud se tedy chcete vyhnout povánočním kilům navíc, budete se muset trochu hlídat. Nebo si upečte takové cukroví, které můžete konzumovat bez obav, že po něm přiberete.
Inspirujte se našimi recepty na vánoční cukroví, které není energeticky bohaté, a přesto báječně chutná!
Ovoce v čokoládě
Ingredience:
- 200 g sušené švestky nebo meruňky
- 50 g lískové oříšky
- 100 g hořkou čokoládu
- 30 g kokosový olej
Postup:
- Švestky nebo meruňky naplňte lískovými ořechy, v hrnci si rozpusťte čokoládu s trochou kokosového oleje a plněné ovoce napíchnuté na špejli v ní namáčejte.
- Pak už jen dejte vychladit a konzumujte!
Kokosové kuličky
Ingredience:
- 200 g strouhaný kokos
- 100 g mleté vlašské ořechy
- 300 g nízkotučný tvaroh
- goji nebo rozinky
- stévie
Postup:
- Kokos smíchejte v míse s mletými ořechy a tvarohem do tvarovatelného těsta a doslaďte dle potřeby.
- Z těsta válejte kuličky, do jejichž středu zabalte goji nebo rozinku.
- Kuličky poklaďte na plech a nechejte před konzumací vychladnout.
Celozrnné mandlové stromečky
Ingredience:
- 150 g celozrnné mouky
- 100 g špaldové mouky
- 150 g mletých mandlí
- 100 g mandlí plátků
- vanilkové aroma
- 50 g másla
- 100 g tučnějšího bílého jogurtu
- 1 bílek
- 1 lžíce mléka
- 250 g nízkotučného tvarohu
- stévie
Postup:
- Všechny ingredience smíchejte a vypracujte v těsto.
- Těsto vyválejte a vykrajujte do požadovaných tvarů (stromečků).
- Vykrájené tvary potřete bílkem smíchaným s kapkou mléka, můžete je posypat plátky mandlí a dejte je péct asi na 5-10 minut na 150 stupňů.
- Podávejte slepené tvarohem s vanilkovým aroma a stévií.