Chystáte se letos upéct méně kalorické vánoční cukroví? Pak nezapomeňte, že i s jeho konzumací byste to neměli přehánět.
Při pojídání jakéhokoliv vánočního cukroví myslete na pravidlo „všeho s mírou“.
Fit vánoční cukroví
Perníčky
Ingredience:
- 3 hrnky celozrnné mouky
- ½ sáčku perníkového koření
- 3 vejce
- 100 ml kokosového oleje
- 5 lžic mletých vlašských ořechů
- Citrónová kúra
- Med
- 1 balíček prášku do pečiva
Postup:
- Všechny ingredience smíchejte a rukama z nich vypracujte těsto, které dejte odležet do lednice.
- Odležené těsto rozválejte a vykrajujte z něho vámi oblíbené tvary.
- Perníčky vložte do předehřáté trouby na 170 °C. Čas pečení závisí na typu trouby. Průběžně je kontrolujte, aby se vám nepřipálily.
Raffaello kuličky
Ingredience:
- 2 vaničky nízkotučného tvarohu
- 200 g kokosu
- Čekankový sirup
- Mandle
Postup:
- Tvaroh smíchejte s polovinou kokosu a čekankovým sirupem.
- Měla by vám vzniknout polotuhá hmota, do které postupně obalujte mandle.
- Z těsta tvořte kuličky, které v závěru obalte v kokosu.
- Kuličky dejte před podáváním vychladit do lednice.
Marokánky
Ingredience:
- 1 hrnek ovesných vloček
- 150 ml mléka
- 3 lžíce medu
- 2 lžíce kokosového oleje
- Hrst sušených brusinek bez cukru
- Hrst sušených švestek
- Hrst sušených meruněk
- Hrst mandlí
- Hrst vlašských ořechů
- Hrst lískových ořechů
- Kvalitní vysokoprocentní čokoláda
Postup:
- Na pánvi si rozpusťte kokosový olej, přidejte k němu mléko a med.
- Ingredience nechte rozpustit, pořádně je promíchejte.
- Přidejte k nim ovesné vločky, nakrájené sušené ovoce a ořechy.
- Vše chvíli promíchávejte, po chvilce odstavte a rukama tvořte marokánky.
- Marokánky pokládejte na plech vyložený pečicím papírem a pečte je v předehřáté troubě na 170 °C cca 25 minut.
- Upečené marokánky dejte před podáváním vyhladit do lednice.