Co se dnes již ví je, že dieta s vyšším obsahem kvalitních proteinů zvyšuje při tréninku svalové schopnosti. Vhodná je kombinace proteinů, sacharidů, a obzvláště pak ještě s vhodným typem tuku.
Ryby jsou geniální kombinací bílkovin a zdravých tuků a jsou poměrně jednoduché na přípravu. Proč jich přes všechna jejich výrazná nutriční pozitiva lidé konzumují v tak malém množství? Průměrná spotřeba ryb se u nás již přes desetiletí nezměnila, činí pouze 5 kg na osobu za rok.
Přínos ryb pro organismus
Sportovci jsou si vědomi přínosu bílkovin pro budování svalové hmoty, avšak ryby v jejich jídelníčku mnohdy chybí! Přicházejí tím o velké množství kvalitních živin.
Maso ryb totiž obsahuje lehce stravitelné nenasycené mastné kyseliny, bílkoviny a minerální látky. V jistém směru jsou mořské plody jedinečným zdrojem tělu prospěšných látek.
Mořské ryby jsou zdrojem mnoha minerálních látek, které se podílejí na nastolení rovnováhy vnitřního prostředí a správném fungování organismu.
Obsahují například fluorid, jehož funkcí v těle je tvorba zubů a kostí. Hořčík, který ovlivňuje mineralizaci kostí a svalovou kontrakci. Dále stopový prvek zinek a selen, který spolu s vitaminem E funguje jako antioxidant.
Mořské ryby jsou dále prostředkem k hrazení jódu, s nízkým obsahem purinů a kyseliny močové. Jód reguluje růst a vývoj metabolismu, jeho nedostatek v potravě se musí řešit jodizací soli, přitom mořské plody mají nesrovnatelně vyšší množství jódu než jiné potraviny přirozeně jód obsahující.
Je libo pár kilo dolů?
K hubnutí pravidelná konzumace ryb neodmyslitelně patří. Ryby mají kvalitní živočišné bílkoviny, jsou lehce stravitelné a neobsahují příliš mnoho kalorií. Jsou dietní pochoutkou, která by se na vašem stole měla objevovat vícekrát než jen na Vánoce, ideálně dvakrát týdně.
V konzumaci dávejte přednost mořským rybám před sladkovodními, především těm tučnějším, a čerstvým před mraženými. Čerstvá ryba je rychlá na přípravu. Vyhněte se pokud možno dlouhému skladování v ledničce. Z mořských ryb lze například doporučit tresku, lososa nebo platýze.
Ani tučnějších ryb jako je losos, sleď nebo makrela se nemusíte bát! Zdravé tuky nacházející se v rybách poskytují tělu mnoho výhod. Jejich tuk obsahuje omega-3 mastné kyseliny, které jsou pro život dokonce nezbytně důležité. Omega-3 nenasycené mastné kyseliny snižují „špatný“ cholesterol, regulují tlak, slouží jako prevence kardiovaskulárních chorob, zlepšují obranyschopnost, mají protizánětlivé účinky a působí podpůrně při psychických problémech. Nejedná se však o konečný výčet pozitiv, které konzumace ryb přináší.
Poslední a zásadní bod. Nezdravou rybu dělá především její nezdravá úprava. Není ryba jako ryba, proto se doporučuje vynechávat z technologických úprav smažení. Nezoufejte, smažení přece není jediným možným způsobem jak přichystat rybu na talíř.