Příznivci sportu se s touto vymožeností již určitě setkali, my ostatní se s ní dneska seznámíme.
Řeč bude o dnes čím dál více populárních proteinových tyčinkách, které jsou skvělým doplňkem jídelníčku u každého, kdo se o svoje tělo zajímá i zevnitř. Tyto tyčinky můžeme považovat jako náhradu klasických müsli tyčinek, o kterých se mnoho z nás mylně domnívá, že jsou zdravé.
Z každého rohu v supermarketu na nás číhají nápisy typu „cereální“, „cereálie pro vaše zdraví“ a podobné, proto se není čemu divit, že jsme tyto tyčinky (společně s müsli) pojali za super zdravé produkty. Ve skutečnosti slovo cereální neznamená ale nic jiného než sacharidové, proto při jejich koupi nedostáváme do těla téměř žádné hodnotné živiny.
Konec levným müsli tyčinkám
Müsli tyčinky jak je známe, jsou navíc často doslazované jednoduchými cukry, které nás postupem času zavádí do bludného kruhu neustálého hladu. Pokud totiž v potravě přijmeme nějaký jednoduchý cukr, rychle se nám zvedne hladina krevního cukru v těle, neboli glykémie a v zápětí dojde zase k jejímu rychlému poklesu. To má za následek téměř nulovou sytící schopnost jednoduchých cukrů, které ve stravě přijímáme až příliš často.
Jakmile sníme něco opravdu sladkého, budeme sice na chvíli cítit příval rychlé energie, ale následně, po poklesu výše zmiňované glykémie, se budeme cítit opět hladoví a dojde k jakémusi útlumu. Právě z tohoto důvodu bychom si měli hlídat složení všech živin v potravě, které by (nejenom) při hubnutí či nabírání svalové hmoty mělo být co nejvíce vyvážené.
Dejte si opravdové jídlo
Právě z tohoto důvodu začínají být proteinové tyčinky čím dál oblíbenější. Mnohem více lidí se dnes již zajímá o to, co vkládá do úst, a nemusí jít ani o vrcholové sportovce.
Proteinové tyčinky, jak vám již název napověděl, totiž kromě sacharidů obsahují i značný podíl bílkovin, které jsou v naší stravě doslova nezbytné.
Bílkoviny jsou důležité nejenom při hubnutí, kdy mnoho z nás ztrácí s tukem nechtěně i svalovou hmotu, ale jejich příjem bychom si v jídelníčku měli hlídat naprosto všichni. Kromě sportovců proteinům nikdo zase takovou důležitost nepřikládá, což by se mělo co nejdříve změnit. Bílkoviny totiž v našem těle plní mnoho nezbytných funkcí.
Působí nejenom jako stavební částice všech tkání, ale známe i proteiny transportní, řídící či regulační, kam patří například hormony. Známe i proteinové látky, které se podílejí na naší imunitě, proto bychom dostatečnému přívodu bílkovin měli přikládat daleko větší význam.
Skvělá alternativa svačiny
Díky bílkovinám se budeme cítit zasycení po delší dobu, jelikož dokáží snižovat glykemický index potravin a tím zvyšovat jejich hodnotu. Nespornou výhodou proteinových tyčinek je tedy to, že nám skvěle dokáží posloužit jako náhrada jednoho denního jídla – svačiny.
Svačině bohužel mnoho lidí nepřikládá takový význam, což se následně projevuje ve večerních náletech na ledničku. Pokud budeme během dne mezi hlavními jídly hladovět, rozhodně se to podepíše na našem celkovém pocitu nasycení, což se pak naše tělo může snažit večer dohánět.
Navíc, díky přítomnosti pravidelných a hodnotných svačin nám potom k hlavnímu jídlu může postačit pouze menší porce, než jsme byli doposud zvyklí. Kalorický příjem se tak vyrovná a vy si díky pravidelnému stravování udržíte metabolismus v plném výkonu po celý den.
Proteinové tyčinky jsou ideální svačinou také proto, že je můžete nosit celý den sebou a mít je připravené jako rezervu, kdykoliv vás přepadne nečekaný hlad či chuť na něco dobrého. Jestliže nestíháte snídani či oběd, proteinová tyčinka vás opět může zachránit.
Zasytí vás alespoň na kratší dobu a vy se v celodenním shonu můžete plnohodnotně najíst až později, přičemž nenecháte vaše tělo hladovět a dodáte mu potřebné živiny.
Důvodem, proč stále někteří lidé proteinové tyčinky nevyzkoušeli nebo stále upřednostňují müsli je to, že jejich cena je poněkud vyšší. Když si porovnáme cenu müsli tyčinky, která se může pohybovat i od 5ti korun za kus, tak proteinová tyčinka většinou začíná na dvaceti až třiceti korunách a může se vyšplhat až na stokorunu.
Vysoká cena oproti müsli je sice zřejmá, ale řekněte sami, jaká investice je lepší než ta do vlastního zdraví?
Jak si správně vybrat?
Chcete-li proteinové tyčinky vyzkoušet, dejte si záležet také na jejich složení. Poměr bílkovin a sacharidů v tyčince by měl být alespoň 1:1, u müsli tyčinek bývá poměr až 15:1 ve prospěch sacharidů.
Dejte si pozor na obsah tuků, nikdy bychom neměli jíst tyčinky, ve kterých jsou obsaženy trans nenasycené mastné kyseliny, které jsou považovány za jakési prekurzory kardiovaskulárních chorob po celém světě. Raději si prohlédněte složení a zaměřte se na ty výrobky, kde je vyšší procento nenasycených mastných kyselin, které mají naopak blahodárný vliv na naše srdce a cévy.
Při hodnocení proteinových tyčinek se zaměřte i na obsah jednoduchých cukrů, který by měl být co nejmenší, a to právě kvůli výše zmiňovanému glykemickému indexu. Některé proteinové tyčinky jsou také fortifikovány různými doplňky výživy, jako jsou vitamíny, minerální látky a antioxidanty, proto jsou někdy i dobrým zdrojem nutričně hodnotných mikroživin.
Nebojte se tedy proteinové tyčinky zařadit do svého stravování, určitě i vám zachutnají. Na výběr jsou v mnoha příchutích, čokoládovými počínaje a ovocnými konče. V klasických supermarketech na ně ale zatím narazit nemusíte, raději se tedy vydejte do obchodu se zdravou výživou, se sportovními doplňky či přímo do fitness centra. Tam tuto výživnou tyčinku určitě najdete.