Fitness se dnes stává součástí životního stylu mnoha z nás a my můžeme být rádi, že jsme do takového bodu konečně dospěli.
Chození do fitness center a cvičení totiž není jenom módní trend, je to životní styl, který když jednou zkusíte, doslova si ho zamilujete.
Pro mnoho lidí mohl být dříve sport spíše otravou, ale jelikož ve fitness si každý může najít „to své“, tak pomalu začíná být pohyb zábavou i pro ty z nás, kteří jsme dříve patřili spíše do skupiny domácích povalečů.
Důležitou součástí zdravého „fitness“ životního stylu je neodmyslitelně strava, na kterou bychom se při zvýšené fyzické aktivitě měli zaměřit o něco více. Výživa jako taková, by ostatně měla být výchozím bodem výkonu každého sportovce.
Zaměření se na kvalitní a zdravá jídla je nejenom prospěšné, ale věřte, že když se začnete o to, co vkládáte do úst zajímat o něco více, udělá to s vámi do budoucna zázraky a vy se nebudete stačit divit svým rychlým pokrokům.
Máslo nemusí být vždy špatné
V tomto článku se zaměříme na skupinu „superpotravin“, které do našeho života vkládají spoustu nezbytných a zdraví prospěšných látek, čímž obohacují nejenom naši fyzickou zdatnost, ale i psychické pohodlí. Jsou doslova nabité vitamíny, minerálními látkami a kvalitními tuky i bílkovinami.
O čem je řeč? Ano správně, výše zmiňovanou skupinou jsou ořechy, dnes konkrétněji ořechová másla.
Každý již někdy slyšel, že obyčejné máslo je v jídelníčku nevhodné, jelikož je hodně tučné a navíc obsahuje tuky s nasycenými mastnými kyselinami, které když konzumujeme ve velké míře, škodí našemu zdraví.
Pravda je částečná. Pokud se někdo cpe máslem od rána do večera, příliš užitku si nepřinese. To však neznamená, že by si zdravý jedinec normální tělesné konstituce nemohl někdy dopřát kvalitní, nejlépe domácí chutné máslo. Pokud však hledáte zdraví prospěšnou alternativu másla, o margarínech nemluvě, zkuste ta ořechová.
Ořechy trochu jinak
Ano, skutečně existují másla rostlinného původu, která jsou bohatá na nutričně hodnotné látky, což je ve výsledku dělá velmi výživnou potravinou.
Výživnou proto, že obsahují řadu minerálů, vitamínů, esenciálních mastných kyselin, bílkovin i sacharidů, ale na druhou stranu se také mohou pochlubit vysokou energetickou hodnotou.
Pokud se tedy ořechová másla rozhodneme zařadit do našeho denního energetického příjmu, měli bychom počítat s nutností zvýšené fyzické aktivity.
Extrémně vhodná jsou ořechová másla a pasty pro sportovce, kteří si chtějí dát záležet na tom, jak kvalitní energii budou při pohybu spotřebovávat.
Ořechová másla si buď můžete zakoupit v obchodech se zdravou výživou, nebo si je můžete vyrobit sami doma. Postačí kvalitní mixér, ve kterém vybrané ořechy rozmixujete až na jemnou pastu a trocha té zručnosti. Jaké druhy másel jsou tedy k mání?
Velmi známé je arašídové máslo, které je však ve své kupované podobě mnohem méně prospěšné, než se může na první pohled zdát. Hotové, zakoupené produkty obsahují zbytečně množství přídatných látek, o cukru a nezdravém tuku nemluvě.
Vhodnější varianta bude tedy vždy máslo v bio kvalitě, anebo po domácku vyrobená pochutina. Arašídy bývají také velmi častým alergenem, proto možná pro začátek zkuste více neobvyklé druhy ořechových másel.
Je libo hořčík?
Mandlové máslo, které je chuťově velmi podobné jeho známějšímu příbuznému, obsahuje mnoho zdravých nenasycených mastných kyselin, hodnotných bílkovin i minerálních látek jako je hořčík. Najdeme zde i vlákninu, vitamíny skupiny B a vitamín E, který je účinným antioxidantem.
Při přípravě ořechového másla vždy raději volte ořechy nepražené, předem namočené na několik hodin ve vodě a následně důkladně vysušené. Váš domácí výtvor tak bude doslova nutriční bombou pro vaše zdraví.
Další stojí za zmínku také kešu máslo, které kromě jeho zdravotního přínosu přináší i výhodu širokého využití. Kešu máslo se hodí jak do sladkých pokrmů, tak do slané kuchyně, velmi oblíbeným se stalo jeho využití v přípravě raw pokrmů.
Raw je strava, která je připravená pouze ze syrových potravin, hodně tedy využívá ořechů a nejrůznějších semínek.
Kešu máslo je bohaté na minerální látky a rovněž z něj dostaneme zdravé tuky, takové, které pomáhají našemu zdraví a chrání nás před špatným LDL cholesterolem.
Zapomenout bychom neměli máslo z rozmixovaných lískových oříšků, které je chutné zejména po přidání kakaa či kakaových bobů, a sladidla ve formě stévie či agáve sirupu. Zkuste si doma tuto dobrotu vytvořit. Budete udiveni, jak jednoduchá může být příprava domácí „nutelly“. U tohoto másla to zdaleka nekončí.
Existuje spousta variant ořechů, ze kterých si domácí máslo můžete vytvořit. Pro inspiraci můžete použít pistácie, makadamové ořechy, pekanové či vlašské ořechy nebo do hry můžete přibrat i některá semínka, která udělají vašemu pokrmu téměř stejnou službu.
Na nervy!
Ořechová másla, pokud jste je ještě nevyzkoušeli, za to rozhodně stojí. Nejenom kvůli jejich zdravotnímu přínosu, ale především kvůli jejich výborné chuti a schopnosti doladit téměř každý pokrm k dokonalosti.
Připravené máslo můžete uchovávat nějaký čas v uzavřené nádobě v lednici, dejte si však pozor na jejich žluknutí. S chutí do výroby, prospějete nejenom svému srdci a cévám, ale svému celkovému pocitu zdraví.
Ořechy navíc působí „antidepresivně“, budete se tak cítit skvěle i co se týče vašeho psychického rozpoložení.