Pokud sportujete a snažíte se žít zdravě, pak byste pojem kasein měli znát. Zejména sportovci by se měli zajímat o nejlepší využití bílkovin v průběhu dne.
V tomto ohledu se setkáváme s proteiny, které mají různou délku vstřebávání. A právě tato délka hraje významnou roli zejména v průběhu dne, kdy tedy tělo potřebuje kvalitní bílkoviny s postupným uvolňováním, aby bylo zásobeno skutečně rovnoměrně.
A právě touto dokonalou bílkovinou je kasein. K čemu je tedy dobrý a jak se užívá?
Zdroj kvalitních bílkovin
Takto by se kasein dal stručně označit. Má velmi vysoký podíl bílkovin a také široké aminokyselinové spektrum. Pokud své tělo vystavujete pravidelné zátěži, pak tento druh bílkoviny potřebujete v období, kdy tělo nepotřebuje rychlé doplnění bílkovin před a po cvičení.
Abychom to lépe vysvětlili. Nejlepší význam má kasein v případě, že potřebujeme do těla dostávat bílkoviny průběžně s pomalým uvolňováním. Největší význam má užívání kaseinu v průběhu dne, ale také těsně před spaním. Když spíme, tak tělo nepřijímá žádné živiny. Kasein zajišťuje kvalitní bílkoviny v rozmezí několika málo hodin.
Bílkoviny základem úspěchu
Sportovci se bez bílkovin jen stěží obejdou. Kromě tvrdé dřiny je třeba zvolit tu správnou stravu, která vám pomůže k lepším výkonům. Pokud bychom se podívali na pomyslnou suplementační pyramidu, pak zjistíme, že proteiny by měly tvořit její základ.
Bílkoviny lze přijímat z velké části ze stravy, ale ne vždy se na to lze tak úplně spolehnout. Proto většina sportovců vyhledává takzvané proteinové doplňky, které obsahují jen minimum tuku.
Předně jej najdeme v kravském mléce, neboť se získává s odstředěného mléka. Kasein má několik druhů, které se od sebe liší především jemností, čistotou a také obsahem proteinu. Kasein obsahuje především velký podíl bílkovin. Z toho tedy vyplývá, že kasein se nachází převážně v kravském mléku, které obsahuje 80 % kaseinu, zbytek je syrovátka, laktóza a minerály.
Otázkou zůstává, jak kasein od ostatních látek oddělit? Je to jednoduché, aby se kasein mohl dobře oddělit od syrovátky, je k tomu potřeba kyselina chlorovodíková, která zajišťuje adekvátní PH.
Proč zařadit kasein do stravy?
Pojďme si ještě vysvětlit základní rozdíly mezi kaseinem a syrovátkou. Kasein stimuluje syntézu svalových bílkovin o něco méně, než syrovátka, ale také silněji blokuje odbourávání bílkovin po svalové zátěži.
Kasein je tedy hlavním proteinem, který se nachází v kravském mléce. Odborníci se shodují na tom, že dávka syrovátky a kaseinu, která je přijatá okamžitě po tréninku, značně podporuje tempo svalového růstu. Je to tedy takový přírodní doping, který je povolený.
Jak se kasein rozděluje?
Sladký kasein je vyroben z odstředěného mléka vysrážením po přidání syřidla. Je pro něho charakteristický vysoký podíl vápníku. Je však třeba upozornit na to, že čistý kasein se špatně rozpouští ve vodě, proto je vhodnější smíchat kasein s mlékem, neboť se z něho stane koktejl, který můžete dochutit dle potřeby.
Kyselý kasein vzniká také z odstředěného mléka, ale na rozdíl od sladkého až po přidání kyseliny mléčné, sírové a chlorovodíkové. Neutralizací kaseinu vzniká takzvaný kaseinát.
Třetí možností je velice populární forma kaseinu, která se nazývá micelární forma. Tento název je odvozen z charakteru výroby, při které se tvoří malé bublinky v mléce, které vytváří makromolekulu. To je vlastně micela.
Pokud tedy máte problém s nasbíráním svalové hmoty, pak zvolte micelární kasein nebo kaseinát. Zkuste si udělat chutný koktejl, který vám pomůže k ideální svalové hmotě.